Последното парче от пъзела. Защо ГРУ преследва един българин

Последното парче от пъзела беше съобщено от премиера на Чехия Андрей Бабиш, който обяви в събота вечер, че има "еднозначни доказателства", че ГРУ стои зад взривовете на склада, който е съхранявал муниции. Разследващите потвърдиха, че военната продукция е била предназначена за Украйна, а търговец е българинът Емилиян Гебрев, пише Свободна Европа.

Серия разследвания на Белингкат разкриха истинската самоличност на всички участници - до един служители на отряд 29155. Двама от тях се издирват от Великобритания за отравянето на Скрипал през 2018 г., други двама се издирват от България за отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г., а петият се издирва от Черна гора за неуспешен опит за преврат през 2016 г.

Защо Гебрев и защо Украйна?

По времето, когато руснак с паспорт на името на "Владимир Попов" идва в София през 2014 г., Русия провежда операцията по анексиране на украинския полуостров Крим, а в източната част на Украйна започват сблъсъци между подкрепяни от Москва сепаратисти и армията на Киев.

Продължаващата вече 7 години необявена война тогава тъкмо започва. Украйна няма достъп до всичките си военни складове, защото някои са блокирани от сепаратистите. Тогава правителството в Киев започва да търси контакти с други страни от бившия Варшавски договор, които имат старо и излишно въоръжение, което е съвместимо с украинската армия.

България е една такава държава, в която има огромни количества въоръжение "с отпаднала необходимост", какъвто е терминът за старите и излишни муниции. Свободна Европа разговаря с няколко висши представители на управлението на България в онези години, които потвърдиха за засилена военно сътрудничество с Украйна, но не пожелаха да бъдат цитирани.

В годините преди 2014-та София разпродава въоръжение с отпаднала необходимост, а сред най-активните купувачи е търговецът Емилиян Гебрев. Доставките не се извършват директно от България към Украйна, а най-подходящото "транзитно депо" се оказва Чехия, обясниха за Радио Свободна Европа представители на службите за сигурност в Киев.

През март 2014 г. вече е известно кой притежава и къде е складирал въоръжението, което търси Украйна. Точно тогава един от агентите на ГРУ идва в България.

На 11 октомври 2014 г. в Чехия пристигат двама руски граждани, които се представят като "Александър Петров" и "Руслан Боширов". Те пътуват до югоизточната част на страната, където се намира малкото селце Врбетице. Там "Военно-техническото ведомство" на Министерството на отбраната на Чехия притежава склад за муниции. Той дългосрочно е нает от фирмата Имекс груп.

Двамата руснаци изпращат по електронна поща искане да посетят военния склад и прилагат копия от паспорти с други две самоличности - съответно на молдовския гражданин Николае Попа и таджикистанеца Руслан Табаров.

На 16 октомври двамата напускат Чехия, а - буквално зад гърба им - складът избухва. Взривени са 50 тона муниции, а останките са разхвърляни на 800 метра наоколо. Загиват двама души, които са работили за Имекс груп.

На 3 декември избухва друга част на склада. Този път са взривени 100 тона муниции. Няма жертви.

Няколко месеца по-късно други руснаци пътуват до България, отново с чужда самоличност. Първи е "Владимир Попов" - още през март 2014 г. Година по-късно идват и други членове на екипа на ГРУ. През февруари 2015 г. това са “Федотов” и “Павлов”. Седмица по-късно са “Кононихин” и “Лебедев”. По същото време в България идва и друг член на екипа - “Никитин”. После “Попов” идва още веднъж.

Малко преди тяхното заминаване - късно вечерта на 27 април 2015 г. - Емилиян Гебрев се почувства зле и изпада в кома. С години българската прокуратура не разследва инцидента. Чак след отравянето на Скрипал в Англия и с помощта на британските служби, прокуратурата обвинява трима руснаци. Те са от същия отряд 29155. Не са задържани и разследването е спряно през август 2020 г.

Какво ново научихме от Чехия

Премиерът Андрей Бабиш каза в събота вечерта, че чешките служби за сигурност имат "еднозначни доказателства", които им дават основание за "обосновано предположение за участието на офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155, във взривяването на склад за муниции във Врбетице" през 2014 г.

Първо разследващото издание Респект цитира източници от службите, според които складираните муниции е трябвало да бъдат купени от Емилиян Гебрев, който да ги изнесе в Украйна.

По-късно Би Би Си също се позова на свои източници, според които става дума за склад, използван от Гебрев, а крайната дестинация на въоръженията е била Украйна.

"Без да навлизам в подробности, мога да потвърдя, че по този случай сътрудничим с други държави, включително и с България", каза вътрешният министър на Чехия Ян Хамачек по чешката обществена телевизия в неделя.

Полицията в Чехия разпространи снимките на "Александър Петров" и "Руслан Боширов", които вече са идентифицирани като агентите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Точно те са издирвани от властите в Лондон за отравянето на Скрипал.

"Петров" и "Боширов" посочват на влизане в Чехия, че целта им е именно посещение във военния склад във Врбетице.

Чешки медии цитират източници от разследването, според които планът е бил пратката с муниции да се взриви на път за Украйна. Не е известно какво се е случило, за да последва взрив още на място.

След изявлението на чешките власти, покушението срещу българина Емилиян Гебрев и взривяването на военния склад в Чехия вече изглеждат част от една логическа верига, чиято цел е да бъдат предизвикани нарушения в доставките на муниции за Украйна.

Т.нар. българска връзка обаче не е съвсем нова. Радио Свобода припомня, че още през декември 2014 г. Бабиш е споменал сътрудничеството на чешката фирма Имекс груп с български партньори. Тогава той припомня, че по-рано в България също е имало взривове в складове за муниции. По-късно Имекс груп завежда иск срещу Бабиш за незаконно разгласяване на търговска тайна.

Защо Украйна търси българско оръжие

Бившият зам.-директор (2014-2015) на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Виктор Ягун обясни в неделя пред украинската служба на Радио Свободна Европа, че през 2014 г. страната е изпитала трудности за муниции. Тогава са се обърнали към бившите партньори от Варшавския договор за старо въоръжение.

"И една от тези държави, с които постоянно контактуваше нашето Министерство на отбраната и откъдето редовно получавахме муниции, беше България", каза Ягун.

Според него, Емилиян Гебрев е издирвал такова въоръжение в страните от бившия Варшавски договор.

"И най-доброто място за тяхното транзитно складиране се оказа Чехия. И там се складираха муниции, грубо казано, докато се съберат достатъчно количество за един конвой. След това трябваше да заминат за Украйна".

Виктор Ягун каза още, че още през 2014 г. украинските служби са имали подозрения, че взривовете не са случайни. Той допълни, че операциите са били импровизирани и сигурността не е била на достатъчно високо равнище.

"Това ни накара да мислим, че става дума за саботаж. И кой има полза от това - на първо място, това помагаше на Руската федерация", каза Ягун.

Той обясни, че не е имало сътрудничество с българските власти по разследването на тези случаи. По това време складове с муниции избухват мистериозно и в Украйна.

Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов (2017-2021) коментира темата пред Свободна Европа в неделя:

"Когато встъпих в длъжност като министър на отбрната, в складовете на Министерството на отбраната имаше още продукция, която Гебрев беше купил, но не беше изнесъл”.

Самият Емилиян Гебрев не отговори на позвъняванията и съобщенията от Свободна Европа. Бившият военен министър и свидетел по делото за отравянето на Гебрев Бойко Ноев (1999-2001) каза, че не би искал да говори от името на търговеца.

"Но последните разкрития в Чехия отново правят актуален въпроса с какви мотиви беше системно възпрепятствано и накря спряно разследването за отравянето на Емилиян Гебрев“, каза той пред Свободна Европа.

Бившият министър на отбраната (2009-2013) Аню Ангелов каза за Свободна Европа, че и по времето, когато е бил министър на отбраната в първия кабинет на Бойко Борисов, а и след това, не му е попадала информация за доставки на оръжие и боеприпаси с българско участие в Украйна.

Източник на Свободна Европа от Министерството на отбраната, който пожела анонимност, коментира, че в периода от края на 2007 до 2013 г. Емилиян Гебрев е изкупувал всякакъв вид муниции и въоръжение с отпаднала необходимост. Става дума за противотанкови мини, 100 милиметрови снаряди за оръдия и гранати.

Какво ще последва

В понеделник външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) обсъждат по искане на Чехия ситуацията. Полша вече изрази категорична подкрепа за чешкото правителство.

НАТО, САЩ и Великобритания също изразиха солидарност с Прага. Русия отхвърли обвиненията.

Чехия изгони 18 руски дипломати, които са идентифицирани като агенти на цивилното или военното разузнаване. Москва изгони 20 чешки дипломати в отговор.

В Чехия скандалът има две преки последици - плановете за покупка на руски ваксини срещу COVID-19 "Спутник V" отпадат, а руската фирма "Росатом" вероятно няма да бъде допусната до търга да нова ядрена мощност в Дуковани.

В България връщането на темата за недоразследваното отравяне на Гебрев ще постави отново под натиск българските институции. Вероятно е да последват призиви от партньорите от НАТО и ЕС за по-решителни действия.

Засега най-сигурният факт е, че в България никой не иска да говори по тази история, въпреки че тя нямаше да е възможна без участието и знанието на твърде много хора.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ба
  бай хуй
  4 -3
  18:05, 19 апр 2021
  Продаде и оръжието. Да гние в ада мастията.
 • 2
  Ск
  скайнет
  4 -5
  20:19, 19 апр 2021
  най-голямата къртица е върховния ни глава!
 • 3
  Ед
  Един от Вас
  3 -1
  13:46, 20 апр 2021
  Интересни неща
  "Русия анексира Крим" - Крим, който беше автономна област в Украйна (както Източна Румелия в Турция) след референдум с участието на около 80 % от населението и 90 % от тях гласували за това. Каква анексия е това!!!
  "Сепаратистите" не искат ва се отделят от Украйна, а искат по-голяма самостоятелност, защото 90 % от тяхното население не са съгласни с политиката на Киев. Прави ли са или не - това е отделен въпрос, но те не искат отделяне от Украйна - ами тогава, какви сепаратисти са!!!
 • 4
  Армия трепането му е малко на тоя
  • Ма
   Малко му е
   1 0
   18:42, 20 апр 2021
   Де да беше украинската армия, а то най=вероятно са били брадатите главорези на Турция в Сирия.
 • 5
  Не
  не можеш
  0 0
  18:53, 20 апр 2021
  да служиш на Бога и на мамона. Или единия ще намразиш или другия. Цитат.

Още новини

Хороскоп за 07.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доста ще се колебаете за представител на огнените знаци. От това, какво точно предпочетете ще зависи удовлетвореността ви в края на деня. Оставете настрана въпрос, който само ви създава неприятности, и се посветете на перспективни дейности. Стабилизирате отношенията си със сърдечния партньор.
07 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Доброто ви настроение ще се отрази на околните и работата ще върви по-леко. Уверени и знаещи какво правите, ще доминирате с оптимизъм и конструктивна мисъл. Ако търсите работа засилете контактите си, със сигурност ще намерите подходящо предложение или сами ще започнете свой бизнес.
07 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще прегърнете една идея и ще заживеете с планове за нейното осъществяване. Това ще повиши настроението ви, ще ви направи активни и по-добри. Не пренебрегвайте текущите си ангажименти, отделете време на всичките си задачи. Възможно е да получите новина, която ще внесе яснота в очакванията ви.
07 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Сред колегите ще наложите вижданията си по конкретна задача, така, че да я свършите в срок и с нужното качество. Печалбите ви ще се увеличат, предвид факта, че за същото време ще отхвърляте повече работа. Ще имате изяви в сферата на туризма, рекламата, недвижимите имоти и обменът на информация. За някои ново запознанство и любов.
07 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
07 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще имате работа по дома и въпреки предложенията на близки и приятели ще предпочетете да я свършите. Това ще бъде добре за вас, още повече че обичате да нямате несвършени задължения. Нуждата от глътка свеж въздух обаче ще си каже думата и нищо чудно да прекарате известно време на интересно място с приятелите си. Бъдете спокойни - ще имате време за всичко.
07 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Търсенията ще ви срещнат с близки на сърцето ви хора. Не помрачавайте деня си с нездрави мисли и не натоварвайте и други с тях. Здравословното ви състояние се подобрява. Насочените ви към конкретна задача действия ще доведат до резултат. Не си и помисляйте да не изпълните обещанията си.
07 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Благоприятно развитие на начинанията ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане и мързел, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, а това допълнително ви стимулира.
07 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
07 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения, както по отношение на деловите си задачи, така и в личен план. Ще ви се отдаде да свършите много работа и в същото време да си починете. С ведрото си присъствие ще наситите атмосферата, правейки деня на всички покрай вас приятен. Не подценявайте едно важно до себе си присъствие.
07 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви промени както в професионален, така и в личен план. Радвате се обаче на подкрепата на всички около вас, които няма да останат безучастни към въпросите, които ви вълнуват. Стойте настрана от неприятности, които е възможно да ви съпътстват днес. Човек близък до вас ще ви покаже по-специалното си отношение, което доста ще ви поласкае.
07 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите реализации днес ще направят по-спокойни както почивката ви, така и ремонтите, които предвиждате. На особена почит ще се радват държавните служители, които са в позиция да взимат важни решения. Други ще се интересуват от изгодни кредити или покупка на недвижим имот.
07 май 2021
Последни новини