От ЕМКО потвърдиха, че документите, публикувани в журналистическото разследване, са истински

ЕМКО потвърдиха, че документите, публикувани в журналистическото разследване на Bellingcat са истински. От компанията на Емилиян Гебрев отричат да имат връзка с взривовете в Чехия през 2014 година и търговските отношения на ЕМКО с Украйна.

Три от публикуваните писма доказвали, че непосредствено преди взривовете компанията е заявила на чешките си партньори, че няма намерение да продава боеприпасите, които съхранява в складовете на "Imex".

Също така било доказано, че взривовете по никакъв начин не са засегнали материали, които са собственост на ЕМКО.

От компанията коментират, че тези три документа са част от цялостна преписка, която би трябвало да разсее всякакви твърдения както относно намеренията на ЕМКО, така и че целта са били именно мунициите на дружеството.

ЕМКО и заявяват, че "засега единственият неопровержимо доказан факт, свързващ терористичните актове в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г., е участието в тях на едни и същи агенти на руските специални служби, Отряд 29155 на ГРУ".

От ЕМКО прогнозират, че "вероятно предстоят и нови разкрития и разследвания за тяхната дейност. В частност, липсват отговори на въпросите около взривовете във ВМЗ Сопот на 21 март и 15 април 2015 г., които по онова време бяха квалифицирани от официалните български органи като „саботаж“. Тези взривове също нямат нищо общо с ЕМКО".

"Полемиката около терористичния акт в Чехия поражда и внушението, че едва ли не е оправдано някой да взривява и убива, при това на територията на ЕС и НАТО, заради напълно законната подкрепа за украинския народ в неговата отбрана против агресията - се казва още в прессъобщението. - Не е вярно, че ЕМКО е отричала търговски отношения с Украйна. Това, че не сме го тръбели е съвсем друг въпрос. В периода на конфликта ние сме имали само един договор за доставка на боеприпаси, който е бил нищожна част от международната помощ за Украйна. Износът е бил извършен директно от България, като материалите са изцяло произведени от няколко български фирми, вкл. от ЕМКО. Този договор е бил напълно легален в ЕС, преминал е цялата разрешителна процедура на тогавашното българско правителство в самия край на 2014 г. и е бил само частично изпълнен до края на февруари 2015 г., с прилагането на Минските договорености."

ЕМКО отново категорично отрича, че имуществото на фирмата във взривените складове в Чехия тогава е имало нещо общо с отношенията на ЕМКО с украинската страна.

"Стои без отговор обаче принципният въпрос: защо трябва ЕМКО да влиза в диалог с чешкия премиер и с чешкия президент? Няма ли власти в България, които би трябвало да знаят в детайли всичко което се произвежда и изнася от България като военна продукция? Нима именно те не са издали всички разрешения по въпросния договор и освидетелствали експедицията към съответната дестинация? Защо трябваше ЕМКО да приканва властите да се запознаят с наличните документи? Нима българските власти не са си говорили с чешките по тези въпроси? Нима България и Чехия не са съюзници в НАТО е ЕС?

Причините очевидно са други. И те се крият във вече 4-годишните опити на задкулисната власт, на представители на изпълнителната власт и висши магистрати в България да овладеят ключови активи на българската оръжейна индустрия", се казва в позицията на ЕМКО.

"Благодарим на медиите, че проявяват интерес към разкриването на истината. Извиняваме им се, ако не сме отговорили на всички техни очаквания за информация. Но ЕМКО не е разследващ орган и не може да извърши пълноценно разследване. Ние сме сред данъкоплатците, които издържат своята държава, за да ни помага и пази от посегателства. Българската държава очевидно се проваля в това отношение - пишат още от оръжейната компания. - Мълчанието на българските власти по случая с терористичния акт срещу 3-ма български граждани през 2015 г., или т.нар. „български Новичок“, отказът им да сътрудничат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), отказът даже да направят запитвания до руската страна относно идентичността на обвинените в България 3-ма руски граждани, всяческите им опити да бъде саботирано разследването, да бъде забавяно, спирано и пращано то в глуха посока, говорят сами за себе си. Както сме заявявали и преди, основната причина е, че следите стигнаха твърде високи етажи на властта в България, което съвпада и с продължаващите вече 4 години открити опити да бъде овладян бизнесът на ЕМКО. Изпълнителите на „българския Новичок“ може и да се от ГРУ, но няма съмнение, че подбудителите и поръчителите са в България."

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини