Реконструираха лицето на Ехнатон, бащата на Тутанкамон

Нова реконструкция на лицето на древен египетски фараон, който може да е баща на Тутанкамон, разкрива царствени черти и спокоен израз. Въпреки че това е най-точната реконструкция на мъжа до момента, дългогодишните въпроси за неговата самоличност остават без отговор.

Останките му са намерени през 1907 г. в египетската Долина на царете в гробница KV 55, само на няколко метра от гробницата на Тутанкамон. Повече от век след откриването на гробницата, генетичният анализ предполага, че скелетът вътре е на биологичния баща на Тутанкамон, а други улики в гробницата насочват на археолозите, че мъжът е Ехнатон, царувал от 1353 г. пр. Н. Е. до 1335 г. пр.н.е. и е първият цар, въвел монотеизъм в Египет. Някои експерти обаче оспорват тези заключения, като твърдят, че истинската самоличност на индивида все още не е установена със сигурност.

Реконструкцията, която отнела месеци, е създадена от учени от Изследователския център по съдебната антропология, палеопатология и биоархеология (FAPAB) в Сицилия. Те са работили в тясно сътрудничество с Цицерон Мораес, 3D съдебен художник от Бразилия, който е известен с работата си по реконструкцията на лица от далечното минало. За разлика от предишните реконструкции на лицето на KV 55, новият модел пропуска коса, бижута и други украшения, за да "се фокусира върху чертите на лицето на този индивид", според публикацията.

Учените са използвали процес на реконструкция, наречен метод на Манчестър, за да пренесат лицето на KV 55 в настоящето "от сенките на историята", каза Франческо Галаси, директор и съосновател на Изследователския център на FAPAB, доцент по археология в университета Флиндерс в Австралия и  професор по съдебна антропология в Университета Магна Грациа в Катандзаро в Калабрия, Италия.

По време на този процес "лицевите мускули и връзки са моделирани по модела на черепа според правилата на анатомията", обяснява Галаси за Live Science. "Кожата се поставя върху тях, а дебелината на тъканите е със средни стойности, които са научно определени."

Докато изграждат реконструкцията, изследователите се позовават на "огромно количество данни" за KV 55, включително бележки от предишни физически изследвания на черепа, подробни измервания, мащабирани снимки и рентгенови снимки на скелета, казва Галаси.

Мрачно минало

Ехнатон се възкачил на трона като Аменхотеп IV и взел новото си име, което означава "Слугата на Атон" (египетски бог на Слънцето) в началото на своето управление. След това той започнал да отнема ролята на жреците, което служели на египетския пантеон на божествата, за да установи монотеистично поклонение на Атон.

Археолозите откриват KV 55 в декорирана гробница, в която на тухлите, гравирани с магически заклинания, стояли името на Ехнатон. Друг ковчег и съдове за държане на мумифицирани органи, съдържат останките на жена на име Кия, която е идентифицирана като наложница на Ехнатон, според съобщението на FAPAB.

KV 55 бил мумифициран, но запазената плът се разпаднала при разкопките през 1907 година и останал само скелетът. Въз основа на предметите в гробницата и пола на скелета, някои археолози правят извода, че той трябва да е Ехнатон. Анализът на зъбите и костите обаче разкрива, че мъжът е по-млад от очакваното. Той е бил на около 26 години, когато е починал, докато записите сочат, че Ехнатон е управлявал 17 години и е станал баща на дъщеря през първата година от управлението си, казва Галаси.

"Някои археолози са склонни да приемат, че той е започнал управлението си като младеж, а не като дете. Поради тази причина продължават опитите [да] се счита KV 55 за по-възрастен, отколкото показва действителната анатомия", казва той.

Други експерти предполагат, че KV 55 може да е Сменккаре, по-малкият брат на Ехнатон, но има малко доказателства, че братът е съществувал изобщо, каза Галаси. Днес за Сменккаре по-често се смята, че не е реален човек, а изградена идентичност на кралица Нефертити, която може да е приела това име, когато се е възкачила на трона след смъртта на Ехнатон. Това на практика би изключило хипотезата за "по-малкия брат" що се отнася за KV 55, казва Галаси.

Генетичният анализ предполага, че KV 55 е син на Аменхотеп III и баща на Тутанкамон, предоставяйки повече доказателства, че е това е Ехнатон, според проучване, публикувано през 2010 г. в списание JAMA. Това заключение обаче също не е без противоречия, тъй като генетичните данни за египетските мумии могат да бъдат "усложнени" от факта, че кръвосмешението между братя и сестри е била обичайна практика в кралските династии, се казва в изявлението.

По-подробен доклад за реконструкцията на KV 55 ще бъде публикуван през 2021 г., уточняват учените от FAPAB.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини