3D сканираната скулптура на Нефертити най-накрая е достъпна (видео)

    Когато германски музей сканира забележителната древноегипетска скулптура на Нефертити, дигиталните файлове бяха пазени почти толкова строго, колкото самия емблематичен артефакт.

    Въпреки това, Египетският музей и колекция от папируси в Берлин най-накрая пуснаха 3D сканирането на статуята на 3000 години след 3-годишна кампания на дигиталния мултимедиен артист Космо Венман. След това той качи файловете в Thingiverse, сайт за преглед и печат на 3D обекти, Wenman написа в публикация в блога.

    Бюстът показва поразителното лице на Нефертити. Тя е живяла от 1370 до 1336 г. пр.н.е. и била съпруга на фараона Ехнатон. Изваян от варовик от придворния скулптор Тутмос през 1340 г. пр.н.е., бюстът показва кралицата като „зряла жена с хармонична и балансирана красота“, според описанието на сайта на музея.

    Археолозите откриват артефакта в Амарна, Египет, през 1912 г. и той е в колекцията на Египетския музей на Берлин от 1920 г.

    Музеите често сканират и правят 3D модели на важни предмети, за да ги направят по-достъпни. За разлика от крехките артефакти, моделите с висока разделителна способност могат безопасно и лесно да бъдат манипулирани в три измерения, разкривайщи най-малките им детайли. Музеят направил точно такова 3D сканиране на бюста на Нефертити, което Венман открива през 2016 г. Но да получи разрешение да го види се оказало сложно и отнело много време.

    От началото на 2016 година Венман упорито иска достъп до файловете на Нефертити съгласно германските закони за свобода на информацията, които позволяват на всеки да получи копие на официални записи (включително на цифров носител), създадени от федералните агенции.

    Но пруската фондация за културно наследство - организацията, която ръководи държавните музеи в Берлин, първоначално отказва на Венман. Нейни представители твърдят, че пускането на сканирането ще попречи на продажбите на музея на реплики на бюста на Нефертити в магазина за подаръци, по думите на Венман. В крайна сметка агенцията обаче удовлетворила искането му, като му изпратила USB устройство с файловете.

    Нещо повече, музеят на практика е "подпечатал" долната страна на 3D модела с лиценз Creative Commons, като на практика го е направил безплатно за всеки да копира, адаптира или трансформира за некомерсиална употреба, стига първоначалният източник да бъде признат, пише артистът в блога си.

    Докато 3D сканирането на Нефертити все пак стана достъпно, други изящни шедьоври нямат същия късмет. В момента Венман иска достъп до триизмерни сканирания на „Мислителят“ на Огюст Роден, които служители от музея на Роден в Париж отказват да предоставят, посочва Венман в поста си.

    В Thingiverse файловете са достъпни за всеки, може да бъдат изтеглени и използвани за нетърговски цели, съгласно лиценза Creative Commons, предоставен на сканирането от музея, пише Венман.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини