Германско изследване: При AstraZeneca има най-малко тежки странични въздействия

Тежките странични въздействия след ваксиниране срещу Ковид-19 си остават абсолютно изключение. След почти 9 милиона поставени ваксини в Германия институтът „Паул Ерлих", който отговаря за сигурността на ваксините, изчислява, че само при 0,3 от 1000 дози има съмнения за тежки странични ефекти. Оттук и изводът, който правят от института: ваксинациите са „ефективна мярка за справяне с пандемията".

При AstraZeneca има най-малко тежки странични въздействия

По данни на института „Роберт Кох", до 12 март в Германия са извършени 8,8 милиона ваксинации. От тях 7 милиона са с ваксината на BioNTech/Pfizer, 300 000 са поставените дози от препарата на Moderna, а с ваксината на AstraZeneca са извършени 1,5 милиона имунизации. Дотук са регистрирани общо 19 194 подозрителни случая на нежелани ефекти или на настъпили усложнения, от които 10 500 след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer, 7663 след имунизация с ваксината на AstraZeneca и 736 случая след ваксиниране с препарата на Moderna.

Вече има общо четири ваксини, които са одобрени за ползване в ЕС. Какви предимства и недостатъци имат те, кои са най-ефективните срещу мутациите и какво трябва да знаем за страничните въздействия? Ето най-важното:

Общо 2287 са регистрираните случаи на проявили се тежки странични въздействия. Под тежки въздействия от „Паул Ерлих" разбират такива странични ефекти, „при които се налага пациентите да бъдат лекувани в болница или реакциите могат да бъдат определени като значими от медицинска гледна точка". От тях 1728 са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, 352 - с препарата на AstraZeneca, 113 - с ваксината на Moderna. Като процент от поставените ваксини най-малко са случаите на тежки странични ефекти при ваксината на AstraZeneca, става ясно от изследването на „Паул Ерлих".

След временното преустановяване на ваксинациите с препарата на AstraZeneca, до 19 март са били регистрирани общо 14 случая на тромбози след ваксиниране, а двама пациенти са починали. Известни са и още два съмнителни случая след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer. В моментта се извършват допълнителни изследвания, които ще покажат дали има пряка връзка между ваксинирането и настъпилите усложнения, съобщават от „Паул Ерлих".

По данни на института, от началото на ваксинационната кампания в Германия има общо 351 смъртни случая със съмнения за възможна връзка между леталния изход и ваксинирането. Във всички тези случаи починалите са били ваксинирани няколко часа до 40 дни преди настъпването на смъртта. От тях 286 случая са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, по четири случая се падат на Moderna и AstraZeneca. При останалите не е известно каква ваксина е била поставена на починалия впоследствие човек. От института уточняват, че при повечето от тези 351 случая става дума за пациенти с отчасти множество съпътстващи заболявания.

Обичайните странични ефекти

Що се отнася до обичайните оплаквания след имунизация - при трите ваксини се наблюдават различни реакции. При препарата на BioNTech/Pfizer ваксинираните се оплакват най-често от болки в областта на инжекцията, от главоболие и отпадналост. За ваксината на AstraZeneca най-характерни са грипоподобните симптоми, втрисане и температура. А при Moderna често настъпва кожен обрив.

Източник: Дойче веле

Коментари в сайта

Последни новини