Нова снимка на черната дупка на М87 разкрива магнитни полета

Изображение 1 от 2

    Големият милиметров/субмилиметров масив в Атакама (ALMA) в Чили е на 55 милиона светлинни години от галактиката Messier 87 (както и всички ние). Но с това ново видео можем да се приближим от ALMA до масивната черна дупка в центъра на тази немислимо далечна галактика.

    Да, това е онази черна дупка, от която за първи път учените получиха директно изображение. Това стана след повече от година обработка на наблюденията от Телескопа за събития на хоризонта (Event Horizon Telescope ​ - EHT). Този виртуален телескоп е с размера на Земята, а наблюденията на черната дупка на М87 с него бяха направени през по-голямата част от 2017 г. Като цяло М87 и нейната черна дупка са много наблюдавани и там астрономите и астрофизиците откриват изумителни неща - това е първата наблюдавана галактика, която няма спираловидна структура, а от черната ѝ дупка учените регистрираха релативистични джетове. 

    И сега на нови изображения на черната дупка в сърцето на галактиката Messier 87 за първи път можем да видим нейните магнитни полета.

    Колаборацията Телескоп за събития на хоризонта (EHT), което създаде първото по рода си изображение на черна дупка, днес разкри нов изглед на масивния обект в центъра на галактиката Messier 87 (M87) - как изглежда в поляризирана светлина.

    За първи път астрономите успяват да измерят поляризацията, подпис на магнитни полета, близо до ръба на черна дупка. Наблюденията са ключови за обяснението как галактиката M87 е в състояние да "изяжда" материя и да изхвърля енергийни струи от своето ядро.

    На втората снимка: Това са три изгледа на централната област на галактиката Messier 87 (M87) в поляризирана светлина и един изглед във видимата дължина на вълната, направен с космическия телескоп Хъбъл. В центъра на галактиката има супермасивна черна дупка, известна със своите струи, които се простират далеч отвъд галактиката. На изображението от Хъбъл е заснета част от струята с размер около 6000 светлинни години.

    Едно от изображенията с поляризирана светлина, получени  от ALMA показва част от струята в поляризирана светлина. Това изображение е на частта от струята с размер 6000 светлинни години, по-близо до центъра на галактиката.

    Другите изображения с поляризирана светлина се приближават по-близо до свръхмасивната черна дупка: изгледът от средата обхваща регион с размер около една светлинна година и е получен с Много дългия изходен масив (VLBA) на Националната радиоастрономическа обсерватория в САЩ.

    Най-увеличеният изглед е получен чрез свързване на осем телескопа по целия свят, за да се създаде виртуален телескоп с размерите на Земята - Телескопът за събития на хоризонта или EHT. Това позволява на астрономите да видят много близо до свръхмасивната черна дупка, в региона, където се изстрелват струите.

    Линиите маркират ориентацията на поляризацията, която е свързана с магнитното поле в изобразените области. Данните от ALMA предоставят описание на структурата на магнитното поле по струята.

    Комбинираната информация от EHT и ALMA позволява на астрономите да изследват ролята на магнитните полета от околността на хоризонта на събитията с EHT до далеч отвъд галактиката M87 по нейните мощни струи с ALMA, дълги хиляди светлинни години.

    Стойностите в GHz се отнасят до светлинните честоти, при които са направени различните наблюдения. Хоризонталните линии показват мащаба (в светлинни години) на всяко от отделните изображения.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини