Първата снимка на черна дупка (видео)

  От години телескопът Event Horizon работи, за да получи първата снимка на хоризонта на събитията в черна дупка. 

  Всъщност, въпреки цялата им популярност в публичното пространство, ние никога не сме виждали черна дупка. И причината за това е смешно проста - черните дупки са буквално невидими. Привличането на тяхната гравитация е толкова огромно, че след определена точка нищо не може да избяга, включително електромагнитно излъчване - като рентгенови лъчи, инфрачервени лъчи, светлинни и радио вълни.

  Тази точка на безвъзвратност се нарича хоризонт на събитията и освен че е ужасяващо място, е и възможност да   бъде визуализирана черна дупка. Но все още не сме видяли истинска такава снимка, очакваме я от Event Horizon Telescope (EHT).

  Много преди Event Horizon Telescop астрофизикът Жан-Пиер Люминè успява да създаде изображение на невидимото космическо явление. Още през 1978 г. той получава това, което може да се смята за първото изобажение на хоризонта на събитията в черната дупка.

  Разбира се, това не е действителна снимка. Люминè, който има опит в математиката, използва уменията си за направи първата компютърна симулация как една черна дупка би изглеждала за наблюдателя. Той използвал компютър с перфокарти от 1960 г. IBM 7040.

  "По онова време това беше много екзотична тема и повечето астрономи не вярваха в тяхното съществуване", ">казва Люминè пред ScienceAlert. "Исках да проуча странната физика на черните дупки и да предложа конкретни механизми, които биха могли да помогнат да се получат косвени подписи за самото им съществуване. казва Люминè. "Много ми хареса идеята за това как напълно несветеща звезда може да доведе до наблюдаеми явления."

  Данните, които върнал компютърът, Люминè след това старателно нанасял ръчно с писалка и мастило върху негативна хартия.

  Размитото изображение по-горе показва как може да изглежда плосък диск от материал, попадащ в черна дупка, ако бяхме достатъчно близо, за да го видим. Не изглежда плосък, защото интензивната гравитация на черната дупка огъва светлината около нея.

  "Всъщност гравитационното поле извива светлинните лъчи близо до черната дупка толкова много, че се вижда задната част на диска", обяснява Люминè в статия, публикувана на arXiv миналата година.

  "Извиването на светлинните лъчи генерира вторично изображение, което ни позволява да видим от другата страна на акреционния диск, на противоположната на наблюдателя страна на черната дупка."

  Люминè е първият, но не единственият запленен от мистерията на това как може да изглежда черна дупка. Мнозина други се опитват да визуализират тези обекти оттогава.

  Филмът на Кристофър Нолан "Интерстелар" от 2014 г. беше възхваляван заради предполагаемото „научно точно” изобразяване на черна дупка, основано предимно на работата, извършена от Люминè десетилетия по-рано, и създадена в консултация с теоретичния физик Кип Торн от Caltech.

  В крайна сметка филмът избрал по-опростена версия, за да бъде по-малко объркваща и да изглежда добре на екрана. Със сигурност е впечатляващо; но, според Люминè и Торн, не е точно както би изглеждала черна дупка. Има ги първичните и вторичните образи, създадени от гравитационното поле, и те са верни. Но за разлика от образа на Люминè, яркостта на диска е еднаква.

  "Именно тази силна асиметрия на видимата светлина", пише Люмине, "е основният подпис на черна дупка, единственият небесен обект, способен да даде на вътрешните региони на акреционния диск скорост на въртене, близка до скоростта на светлината. и да предизвика много силен ефект на Доплер."  

  Всички тези версии на черна дупка изглеждат много по-различно от един друг вид черна дупка, която може да сте видели при откриването на LIGO през 2016 година. Тяхните видеа се основават на работата на астрофизика Ален Риазуело от френския Национален център за научни изследвания и Международния астрономически съюз, които първи симулираха такава черна дупка през 2016 година.

  Причината, поради която тези черни дупки изглеждат различно, е в това, че произведението показва черна дупка в латентно състояние - една без акреционен диск. Оголена от прах и газ, гравитацията на черната дупка изкривява пространството зад него. 

  В случая със сливането на две черни дупки, което  е показано във видеото на LIGO, всяка от тях има малко бананообразно вторично изображение на другата, което се появява зад нeя.

  Снимката на черна дупка, която светът очаква с нетърпение от Event Horizon Telescope (EHT) е от Стрелец А, супермасивната черна дупка в центъра на нашата галактика, Млечния път. Не знаем какво ще видим - възможно е данните да дадат само няколко размазани пиксела. Ако стане така, повече телескопи ще се присъединят към колаборацията, а учените ще опитат отново.

  Като се има предвид, че черната дупка Стрелец A *  има акреционен диск, очакваме нещо, което много прилича на работата на Люмине. Колаборацията ще помогне да разберем повече за поляризацията на радиацията, структурата на магнитното поле и релативистските струи на черната дупка. Вече е излезе анонс за структурата на пространството около черната дупка.

  Ново изследване на международен екип от учени разкрива изненадващите резултати от координирани усилия между 14 научноизследователски институции по света за получаване на ясно изображение на черната дупка Стрелец A * (Sgr A *), за която се предполага, че е супермасивна черна дупка. в сърцето на Млечния път.

  В ядрото на много от галактиките има супермасивна черна дупка. Стрелец A *  е 4 милиона пъти по-голяма от масата на нашето Слънце и само 44 милиона километра в диаметър, малко по-малко от разстоянието между Слънцето и Меркурий.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  22.09.2019
  Последни новини