Кои са най-бързите електромобили в света

Първоначално електромобилите бяха грозни и скучни средства за придвижване. Но в последните десет години технологиите при електрическите двигатели и батериите доста напредна, а резултатът са все по-бързи, по-красиви и по-способни електромобили.

И докато всички се вълнуват от максималния пробег с едно зареждане, практичността на купето и колко отнема зареждането на батерията, ние класирахме най-бързите автомобили с електрически двигател(и) на планетата.

Под "бързи" приемаме грубата сила на автомобилите по време на ускорението от 0 до 100 км/ч.

Audi RS E-tron GT Quattro

Audi RS E-tron GT Quattro е много близък като конструкция и задвижване до Porsche Taycan. И двата автомобила използват една и съща система с два двигателя и интелигентна 2-степенна трансмисия.Снимка 522627

Колата на Audi разполага с 640 к.с. и ускорява до 100 км/ч за 3.2 секунди. За машина, която тежи 2347 кг, това е повече от впечатляващо.

Tesla Model 3

Tesla е горещият картоф в автомобилната индустрия, а като такъв, компанията на Илън Мъск няма как да не попадне и в тази класация - в случая с техния модел Model 3. Със своите 450 к.с., американският електромобил постига ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.2 секунди.

Снимка 522621

Невероятното в случая е, че тази кола предлага възможност за дистанционен ъпдейт на системата, което означава, че в някакъв етап с натискането на бутон собственикът ще може да получи допълнителни "коне" под капака.

Lotus Evija

Мнозина твърдят, че Evija ще бъде един от най-вълнуващите за каране автомобили на Lotus. Британците го определят като хиперавтомобил, като според предварителната информация той ще разполага с 1923 к.с.

Снимка 522630

Според песимистичната прогноза, ускорението от 0 до 100 км/ч ще се случва за "под три секунди", а максималната скорост ще е "над 320 км/ч". Имайки предвид, че колата все още не съществува, не е изключено да се изкачи и по-нагоре в класацията.

Nio EP9

Спорно е дали Nio EP9 има изобщо място в тази класация, имайки предвид, че абревиатурата EP означава "Experimental Prototype". Въпреки това, китайската компания обяви, че е произвела и продала 16 екземпляра от автомобила, разполагащ с 1341 к.с.

Снимка 522625

Същата машина разполага с четири задвижващи колела и държи рекорда на германската писта "Нюрбургринг" за най-бърза обиколка при серийните автомобили - 6:45.9 минути. Колкото до ускорението от 0 до 100 км/ч? Някакви си 2.8 секунди.

Tesla Model X

Няма как да се разминем само с един модел на Tesla, затова ето го и втория. Седемместният Model X записва време от 2.7 секунди от 0 до 100 км/ч, с което повтаря резултата на Porsche Taycan.

Снимка 522631

Само се замислете - луксозен SUV модел, който тежи 2.5 тона и разполага с интериор, за чиято тапицерия дузина крави са платили с кожата си, може да си съперничи с повечето суперавтомобили от 0 до 100 км/ч.

Porsche Taycan Turbo S

Значението на Porsche Taycan за тази класация е огромно, защото това е един от малкото автомобили тук, които са проектирани и създадени от утвърден производител. Освен това, повечето автомобили от списъка се продават за налудничави цени и от тях се произвеждат ограничени бройки.

Снимка 522623

Porsche Taycan Turbo S е стандартен сериен автомобил, който в определен смисъл е достъпен. От 0 до 100 км/ч Taycan се изстрелва за 2.6 секунди, а максималната му скорост е лимитирана на 260 км/ч.

Tesla Model S

Може би най-впечатляващият автомобил в тази класация, но не заради външния вид или възможностите му, а заради цената, е Tesla Model S. Във Великобритания този автомобил струва 90 000 паунда, които ви осигуряват щастието да си тръгнете от шоурума с топ модела на Tesla във версия Performance, който ускорява до 100 км/ч за 2.4 секунди.

Снимка 522632

Малко по-късно през годината ще се появи още по-бърза версия на модела, наречена Plaid. Тя ще има не два, а три електромотора с обща мощност 1100 к.с., а ускорението ѝ от 0 до 100 км/ч ще отнема под 2 секунди.

Faraday Future FF91

Китайският стартъп Faraday твърди, че приема различен подход при производството на автомобили, който копира този на технологичните гиганти като Apple. Те виждат своя луксозен седан FF91 като платформа, чрез която да продават дигитални услуги. При това доста бърза платформа.

Снимка 522629

Автомобилът има три електромотора с мощност 1035 к.с. и ускорява до 100 км/ч за 2.2 секунди. Засега китайците нямат планове да продават колата в Европа, но в Щатите цените ще започват от 125 000 долара, а производството ще стартира по-късно през годината.

Pininfarina Battista

Под страстното карбоново купе на тази машина всъщност се крие задвижващата система от хърватския суперавтомобил Rimac C_Two. Pininfarina Battista има четири електрически двигателя с комбинирана мощност от 1877 к.с., а динамичните показатели се очаква да бъдат ужасяващи.

Снимка 522633

Макар че официалните данни все още не са известни, вътрешни източници твърдят, че можем да очакваме ускорение от 0 до 100 км/ч в рамките на 2 секунди. Само 150 такива бройки ще бъдат произведени, като всяка една от тях ще струва 2 милиона паунда.

Tesla Roadster

Поредната Tesla в класацията е второто поколение на Roadster, който има четири седалки и батерия с капацитет от 200 кВч, която захранва три електромотора - един отпред и два отзад, които генерират общо около 1000 к.с. По-малко от 1.9 секунди отнема ускорението до 100 км/ч, а максималната скорост надхвърля скандалните 400 км/ч.

Снимка 522624

Въпреки впечатляващите си показатели, може би най-интригуваща е друго число, а именно това на километрите, които Tesla Roadster може да измине с едно зареждане - 1000 км.

Rimac C_Two

Rimac не е новак в света на електрическите спортни автомобили, а C_Two е вторият сериен модел на хърватската компания. Той дебютира официално още през 2018 г., но въпреки това първите екземпляри ще бъдат доставени на своите собственици през идните месеци. Със своето изцяло карбоново купе, машината с мощност 1914 к.с.

Снимка 522628

Може да се катапултира до 100 км/ч за 1.85 секунди и да развие 200 км/ч за общо 11.8 секунди. Тези впечатляващи показатели Rimac C_Two дължи на четири електромотора и батерия с капацитет от 120 кВч, която издържа 640 км с едно зареждане. Цената е два милиона паунда.

Aspark Owl

Японската стартъп компания Aspark дойде със сериозна заявка - да създаде най-бързия хиперавтомобил в света. И успя. През есента бе показан моделът Owl, който има четири електромотора с потресаващата обща мощност от 1985 к.с.

Снимка 522626

Ускорението от 0 до 100 км/ч се случва за убийствените 1.72 секунди, а създателите на автомобила твърдят, че той има потенциал за дори още по-добро време. Максималната скорост се твърди, че е 400 км/ч. Само 50 такива бройки ще бъдат произведени, като всяка от тях ще струва 2.5 млн. паунда.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ор
    Орфей
    3 0
    16:42, 16 мар 2021
    Цял живот хората спестяваха да си купят автомобил с вътрешно горене сега ги забраняват.Има ли справедливост за тези хора ??????? За електромобил трябва още два живота за да си го позволят...
Последни новини