Милиарди пароли за имейли изтекоха онлайн, засегнати са и българи

бщо 3.2 млрд. комбинации между имейл адрес и парола бяха публикувани онлайн като част от новия набор от данни Compilation of Many Breaches (COMB), пишат световни технологични издания.

Това не е резултат от нова, мащабна кибератака, а е компилация от течовете при предишни, свързани с информация от компании като "Нетфликс" или "Линкдин".

Проверка на "Дневник" в базата данни, възможна чрез сайта CyberNews, сочи, че са засегнати и потребители в България. Няма данни колко са те, но сред изтеклите комбинации има такива в ABV.bg и Mail.bg.

Броячът в платформата е за персонализирани пощи, използвани само от един потребител. Поне една институция в България обаче също е засегната - пресслужбата на Министерския съвет (за разлика например от деловодството). Други не са в списъка - като прессекретариата на президентството, Министерството на външните работи и Националната агенция по приходите.

Общият брой засегнати профили е 15.2 млрд., но те са създадени с 2.5 млрд. уникални имейл адреса (това число се отнася до използвани от отделни потребители, а не колективно от организации). Точният брой потребители няма как да се установи, тъй като един потребител може да използва повече от един имейл адрес.

Компилативността на този списък - фактът, че е съставен и от изтекли данни от по-стари атаки - означава, че достъпната онлайн чувствителна информация може да не е актуална (потребителят да си е сменил паролата, независимо дали това е рутинно действие или защото е разбрал, че е изложен на атака).
"Дневник" се обърна с допълнителни въпроси към създателите на платформата за достъп до базата данни.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини