Мухоловката генерира магнитно поле, когато яде

Месоядните растения, известни като венерини мухоловки (Dionaea muscipula), примамват насекомите между листата си с ароматен нектар. Когато тези растения затварят листа, за да хванат плячката си, те генерират измеримо магнитно поле, според ново проучване.

Магнитното поле на растението е повече от милион пъти по-слабо от земното. Вместо да изпълнява функция за растението, това магнитно поле вероятно е страничен продукт от електрическата енергия, която тече през листата му, каза водещият автор Ан Фабрикант, кандидат за докторант в Университета Йоханес Гутенберг в Майнц и Института Хелмхолц Майнц в Германия. И все пак, това е едно от първите такива полета, откривани някога в растения.

„Където има електрическа активност, трябва да има и магнитна активност“, казва ученият пред Live Science. Законите на електромагнетизма повеляват, че всичко с електрически ток генерира и магнитно поле; и това включва хора, животни и растения. Всъщност това е толкова често срещано явление сред живите същества, че има свързано с него име: биомагнетизъм. Но докато много изследвания се фокусираха върху такива магнитни полета при хора и животни, не е направено много за разбиране на биомагнетизма в растителния свят.

В новото проучване учените са използват малки стъклени сензори, наречени атомни магнитометри, които съдържат пара от атоми, които са чувствителни към магнитни полета. След това включват електрическа енергия под формата на акционен потенциал да тече през венерината мухоловка. Акционните потенциали в нервната система на животните и човека са изблици на електрическа енергия, които позволяват на клетките да комуникират.

Акционните потенциали изпълняват "жизненоважна" функция за мухоловката, задействайки растението да затвори листата си около насекомото, които докосват чувствителните власинки по листата, разказва Фабрикант.

Но изследователите стимулират растението по друг начин, като използват топлина. Те откриват, че когато се стимулира, мухоловката създава магнитно поле до сила от 0,5 пикотесла - ниво, подобно на генерираните от нервните импулси при животните, според публикацията.

Магнитни полета са открити само в две други растения преди това проучване - едноклетъчни водорасли и фасул, казва Фабрикант. Но те са били измерени с помощта на магнитометри със свръхпроводящи квантови смущения (SQUID), които са също толкова обемисти, колкото името им и трябва да се охладят до изключително ниски температури, пояснява тя.

"Вълнуващо е да се демонстрират растително-биомагнитни измервания с помощта на атомни магнитометри, които работят при стайна температура и могат да бъдат преносими и миниатюризирани", казва ученият. "Фактът, че успяхме да открием магнитни полета, дава някои намеци за това как се разпределят електрическите токове в капана." Изследователите се надяват да измерят още по-малки магнитни полета при други растителни видове.

Констатациите са публикувани в Scientific Reports.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини