41 000-годишна тайна може да предскаже следващата промяна на Земята

  Преди около 41 000 години се е случило нещо забележително: магнитното поле на Земята се е обърнало и временно магнитният север става юг, а магнитният юг - север.

  Специалистите по палеомагнетизъм наричат ​​това геомагнитна екскурзия (geomagnetic excursion). Това събитие, което е различно от пълното обръщане на магнитния полюс, се случва не на равни интервали във времето и отразява динамиката на разтопеното външно ядро на Земята.

  Силата на магнитното поле на Земята почти е изчезнала по време на събитието, наречено екскурзия Лашамп, която продължава няколко хиляди години.

  Събитието Лашамп

  Обръщането на полярността е известно вече 45 години. За първи път е открито след анализ на намагнитването на няколко лавови потока в близост до село Лашамп близо до Клермон-Феран в Централния масив, което се различава значително от днешната посока на геомагнитното поле. Оттогава тази геомагнитна характеристика е известна като „събитието Лашамп“. Данните на Централния масив обаче представляват само някои точкови показания на геомагнитното поле през последния ледников период.

  Магнитното поле на Земята действа като щит срещу високоенергийните частици, идващи от Слънцето и от отвъд Слънчевата система. Без него планетата ни ще бъде бомбардирана от тези заредени частици.

  Не знаем кога ще се случи следващата геомагнитна екскурзия. Но ако се случи днес, ще ни навреди.

  Сателитите и навигационните приложения ще станат безполезни - а нарушенията в системите за електроразпределение ще предизвикат загуби между 7 и 48 милиарда щатски долара всеки ден само в САЩ.

  Очевидно сателитите и електрическите мрежи не са съществували преди 41 000 години. Но екскурзията Лашамп - кръстена на потоците от лава във Франция, където е била разпозната за първи път - е оставила ясно различими отпечатъци.

  Изследователите наскоро откриха нейни следи в Австралия за първи път, в 5,5-метрово ядро, извадено със сондаж от седименти на дъното на езерото Селина, Тасмания.

  Ядрото крие 270 000 години история, която е описана в статия, публикувана в списание Quaternary Geochronology.

  Как седиментите могат да регистрира магнитното поле на Земята

  Скалите и почвата могат естествено да съдържат магнитни частици като железния минерал магнетит. Тези магнитни частици са като малки стрелки на компас, подравнени с магнитното поле на Земята.

  Те могат да бъдат пренесени от околността в езерата от валежите и вятъра. В крайна сметка те се натрупват, погребват и запечатват на дъното на езерото. Те ефективно се превръщат във фосилни записи на магнитното поле на Земята.

  След това учените могат да сондират езерните легла и да използват магнитометър, за да възстановят информацията, съдържаща се в езерната утайка. Колкото по-дълбоко се пробива, толкова по-назад във времето се отива.

  През 2014 г. екипът отива при езерото Селина в Тасмания, за да проучи климатичните, растителните и „палеомагнитните“ свидетелства в района, сред които е записът на магнитното поле на Земята, запазен в скалите, седиментите и други материали.

  Водени от Майкъл-Шон Флетчър (Michael-Shawn Fletcher), доцент в Университета в Мелбърн, изследователите сондират дъното на езерото от импровизирана плаваща платформа, монтирана на два надуваеми сала.

  Ядките на седиментите от дъното на езерото регистрират забележителни миграции на магнитния полюс по време на екскурзията Лашамп. Всеки куб съдържа няколкостотин години от историята на магнитното поле в Тасмания. Илюстрация: A. Lise-Pronovost

  Първите австралийски доказателства за екскурзията Лашамп

  Датирането на ядрото разкри, че най-голямата промяна в позициите на магнитните полюси и най-ниската интензивност на магнитното поле в езерото Селина са се случили по време на екскурзията Лашамп.

  Но за ядро, което обхваща няколко ледникови периода, не може да се вярва на нито един метод за датиране, който точно да определи неговата възраст. Така че екипът използва многобройни научни техники, включително радиовъглеродно датиране и анализ на изотопа на берилий. Последното включва проследяване на наличието на изотоп, наречен берилий-10. Той се образува, когато високоенергийни космически частици бомбардират Земята, сблъсквайки се с кислородни и азотни атоми в атмосферата. Тъй като по-слабото магнитно поле води до повече от тези заредени частици, бомбардиращи Земята, се очаквахме да бъдат намерен повече берилий-10 в седимента, съдържащ магнитни частици, "заключени" по време на екскурзията Лашамп. Изследването потвърждава това.

  Взаимодействието между заредените космически частици и въздушните частици в земната атмосфера също така създава полярни сияния. Няколко поколения хора вероятно са били свидетели на множество зрелищни сияния по време на екскурзията Лашамп.

  Повече данни от езерни седименти, археологически артефакти, потоци от лава и минерални пещерни образувания, включително сталагмити и сталактити, могат значително да подобрят нашето разбиране за магнитното поле на Земята.

  "С тези знания един ден може потенциално да успеем да предскажем следващата геомагнитна екскурзия, преди телефоните ни да спрат да работят и птиците да се отклонят от курса си и да се блъскат в прозорците", пише водешият автор на проучването Агате Лисе-Проновост (Agathe Lise-Pronovost), изследовател от Университет в Мелбърн, в статия на The Conversation.

  "Нашето датиране на ядрото на езерото Селина е само началото. Сигурни сме, че отдолу има още тайни, които чакат да бъдат намерени. И така продължаваме търсенето си".

  Източник: nauka.offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
  20 апр 2021
  Последни новини