Най-нездравословните начини да отслабнем

С наближаването на пролетта и по-топлата част от годината, някак неусетно желанието да влезем в по-добра форма винаги излиза на преден план. И онези няколко килограма отгоре отново се превръщат в основен дразнител.

Независимо дали сме на "вие" с тренировките, или пък спортуваме активно, основна роля в отслабването има и начинът на хранене. А понякога сме готови и на крайности, само и само по-скоро да видим желания резултат.

Но има някои грешки, които не бива да правим, защото свалянето на килограми трябва да бъде преди всичко здравословно, а не стресиращо за организма.

Сокове

Разбира се, че прясно изцеденият сок от плодове и зеленчуци е истинска витаминозна бомба. Но ако сме решили да караме само на тях за известно време, за да смъкнем килограми, може би е добре да преосмислим стратегията си.

Соковете ще ни накарат да се почувстваме свежи и енергични. Но в тях няма и грам протеин. А това значи, че ще сваляме от задържаната вода, както и мускулна маса, но не и от мазнините. И когато се върнем към нормалното хранене, стрелката на кантара ще е отново там, където не искаме.

По-малко хранене

Вероятно ни звучи логично да ядем по-рядко, ако искаме да отслабнем. Но логиката е точно обратната. Когато не сме консумирали нищо с часове, шансът да преядем след това е доста голям. Затова - на често и по малко.

Без мазнини

И тук на пръв поглед има логика, но само на пръв. Ако изключим от менюто си всички мазнини, включително и полезните, няма да постигнем особен положителен ефект. Освен че храната ще ни е много безвкусна, можем да си докараме и непреодолим глад, суха кожа и психическа умора. А според учени, диетата с ниско съдържание на мазнини не е никак ефективна за отслабване.

Ограничения

Да изключваме цели хранителни групи не е правилният начин към перфектната форма, защото тялото ни има нужда от всичко. А и колкото повече си забраняваме нещо, толкова повече то ни се яде. Затова ако не можем без сладко, то една лъжица мед не е толкова фатална.

Калории

Разбира се че трябва да ограничим тяхното количество, ако искаме да отслабнем. Но не бива да стигаме до крайности, защото отново ще постигнем обратния ефект - тялото ни ще започне да складира, а не да гори. Затова не трябва да падаме под 1200 калории на ден.

И е по-важно съотношението между тези, които горим, и тези, които консумираме. От съществено значение е и от какво точно си набавяме въпросните калории, защото едно е те да са от чипс, а друго - от пилешко месо и грах.

Без захар

Вече се предлагат редица алтернативи на хранителни продукти без съдържание на захар. Но не бива да се заблуждаваме, че те са по-полезни. За талията - може би, но не и за здравето, защото изкуствените подсладители се свързват с редица заболявания, включително и рак.

Или спорт, или диета

Не, така не става, нуждаем се и от двете. Златната среда е добре балансирана диета и намаляване на калориите с 500-700 на ден, комбинирана с тренировки от три до пет пъти в седмицата по 30-60 минути, предава Eat this, not that.

Кардио

То ни звучи като най-лесният начин да горим калории. Но още по-ефективни са тренировките с тежести, защото те подсилват метаболизма и подпомагат изграждането на мускулна маса.

Алкохол

Колкото и здравословно да се храним, не спрем ли дa пием, няма да постигнем желания ефект. Алкохолът забавя обмяната на веществата, а и съдържа голямо количество калории, които със сигурност не искаме.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини