В Северна Македония арестуваха осем души по подозрение в тероризъм

Полицията в Република Северна Македония е арестувала осем души по подозрение в участие в терористична клетка, основана на идеологията на "Ислямска държава", съобщи МИА.

Арестите са били извършени вчера след няколкомесечно разследване при акции на осем различни места, пет от които в Куманово, а три - в Скопие. На задържаните са повдигнати обвинения за участие в терористична организация, се казва в съобщение на министерството на вътрешните работи на Северна Македония.

Те са заподозрени в създаване и участие в "криминална клетка", основана на идеологическия модел на "Ислямска държава", с намерението да извършат терористични актове на територията на Република Северна Македония.

В съобщението на министерството се казва, че членовете на групата осигурили финансови средства и се снабдили с голямо количество оръжие, боеприпаси и военно оборудване.
Задържаните контактували чрез приложението "Уотсап" (WhatsApp), за да се уговорят за начина на пренасяне на оръжията и как могат да бъдат изработени жилетки за самоубийствени атентати.

Единият от задържаните се присъединил към "Ислямска държава" в Сирия. Други трима са били арестувани в края на август по криминални обвинения.

Според количеството на конфискуваните оръжия се смята, че терористичната организация се е състояла от няколко души, а всички членове са имали пряка комуникация помежду си, за да координират действията си.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини