САЩ обявиха ликвидирането на лидер на "Ислямска държава" в Сирия

Централното командване на САЩ съобщи в неделя, че е извършило удар с дрон на 7 юли, при който е убит лидер на "Ислямска държава" в Източна Сирия. В атаката са използвани същите дронове MQ-9 в атаката, които "по-рано през деня бяха тормозени от руски самолети в сблъсък, продължил почти два часа", се казва в изявлението.

"Централното командване на Съединените щати извърши удар в Сирия, който доведе до смъртта на Осама ал Мухаджир, лидер на "Ислямска държава" в Източна Сирия", се казва в съобщението, без да се дават повече подробности за Ал Мухаджир.

През последната година Вашингтон засили нападенията и операциите срещу заподозрени дейци на ИД в Сирия, като уби и арестува различни нейни лидери, които се укриха в райони под подкрепяния от Турция бунтовнически контрол, след като групировката загуби последната си територия в Сирия през 2019 г.

Кампанията, ръководена от САЩ, която уби бившия лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, самообявил се за "халиф на всички мюсюлмани", оттогава е насочена към оцелелите ѝ лидери, много от които се смята, че са планирали атаки в чужбина. Американските военни командири обаче казват, че "Ислямска държава" остава значителна заплаха в региона, въпреки че нейните възможности са влошени, а способността ѝ да възстанови мрежата си е отслабена.

"Ислямска държава" контролира една трета от Ирак и Сирия в пика си през 2014 г. Въпреки че беше отблъсната и в двете страни, нейните екстремисти продължават да извършват бунтовнически атаки.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини