Смъртността в Русия много по-голяма от официално обявения брой починали с коронавирус

Смъртността в Русия се е увеличила с една пета от началото на пандемията, съобщи днес националната статистическа служба Росстат, цитирана от Ройтерс.

Тя е регистрирала през април-ноември 2020 г. над 241 хиляди смъртни случая повече отколкото през същия период миналата година. Това представлява увеличение от 20,5 процента.

Прави впечатление, че броят на допълнителните смъртни случаи е доста по-голям, отколкото официално обявения брой починали в Русия с коронавирусна инфекция - над 55 хиляди (по данни от днес, т. е. статистиката обхваща и почти целия месец декември). Около половината от тях, малко повече от 116 хиляди, може да бъдат приписани на коронавируса.

Повишаването на смъртността в Русия загатва за тежките последици от пандемията, тъй като е възможно много починали просто да не са били диагностицирани с коронавирус или да са станали косвена жертва поради претовареността на здравната система.

Само през ноември смъртността в Русия е с 55,6 процента по-висока, отколкото през същия месец миналата година, съобщи Росстат, цитирана от ТАСС.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини