Масло от жожоба - задължителна съставка в рутинната грижа за кожата тази зима

През зимата хидратацията е онова, към което се стремим, за да имаме хубава кожа. Студът, вятърът и промяната в температурите неминуемо я изсушават, което налага по-специфична грижа и използването на козметика, предназначена за конкретния сезон. Освен нея, много хора разчитат на натуралните средства, като маслото от жожоба е едно от тях. Предпочитано от индианците, то намира широко приложение в козметиката през последните години. Студено пресовано, овлажнява и придава мекота, като се нарежда по популярност след кокосовото и аргановото.

В миналото индианските племена в Северна Америка са приготвяли паста от ядките на растението жожоба. Тя била доста мазна и освен при рани, я нанасяли върху кожата на лицето за разкрасяване. Днес натуралното масло, добито от плодовете на дървото, бива определяно като „течно злато“.

Какви са основните ползи на маслото от жожоба за кожата?

То е богато на витамини А, Е и D, плюс антиоксиданти, мастни киселини и колаген. Всички те имат овлажняващи, антистареещи и слънцезащитни свойства. Освен това натуралният продукт от ядките на жожоба е със силно антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие.

В сравнение с другите масла, това от жожоба има съвсем различен молекулярен състав, който се доближава значително до този на естествения себум на кожата. По този начин спомага за балансиране на производството на натурални масла в клетките. А като носител на активните съставки като ретинол или салицилова киселина, не само хидратира, а и помага при кожни проблеми.

1. За премахване на грим

Може да си купите масло от жожоба, с което да отстранявате грима си в края на деня. Трябва да натопите памучен тампон в него и да обтриете внимателно лицето. Ще се учудите, че то може да отстрани дори водоустойчива спирала. Освен че премахва замърсяванията, то хидратира и омекотява кожата през нощта.

2. За овлажняване кожата на лицето и тялото
Както вече стана ясно, маслото от жожоба е най-добрият естествен овлажнител след кокосовото. Попадайки в клетките, то хидратира в дълбочина и образува защитна бариера. Може да се нанесе след като почистите лицето, също и в комбинация с някои кремове за лице (просто слагате няколко капки вътре и разбърквате.

Маслото от жожоба не дразни нежната кожа около очите.

3. За лечение и предотвратяване на акне

Тъй като маслото от жожоба е сходно с човешкия себум, нанесено върху кожата, то „изпраща сигнал“ до мастните жлези да спрат прекомерното производство на мазнини. Така може да предотвратите и запушване на порите.

Маслото, получено при студено пресоване, има и противовъзпалително свойство. Затова е доста ефикасно при зачервяванията и сърбеж по кожата, както и за лечение на пъпки. Витамин Е в него ускорява заздравяването на кожата при акне и предотвратява нови „пробиви“.

4. При екзема на кожата

Доказано е, че маслото от жожоба помага за облекчаване на сърбежа, лющенето и сухотата, свързани с екзема. При това състояние на кожата то може да се втрива върху проблемните места. Но най-доброто лечение е след консултация с дерматолог, който може да ви препоръча продукти с натуралното средство.

5. При сухи устни и за заздравяване на ноктите

Неслучайно маслото от жожоба е съставна част от много балсами за устни, които се предлагат в магазините за козметика тази зима. Но дори и да не разполагате с такъв, може просто да го намажете с пръст върху напуканата и нежна кожа преди лягане. То ще я овлажни и ще намали възпалението, като предотврати изсушаване.

Олиото от жожоба е изключително полезно и при сухи, чупливи и разслоени нокти. Особено през студените месеци, те също се нуждаят от подхранване и овлажняване. То може да омекоти кутикулите, а с неговите антибактериални и противогъбични свойства да намали риска от инфекция.

6. За хидратиране на косата и подхранване на скалпа

Нанесете масло от жожоба върху косата, след като я измиете. С тази домашна маска ще заместите балсама, който сте пропуснали и няма да я омазните твърде много. Това помага при суха и изтощена коса, като действа положително и върху скалпа.

Друг начин да хидратирате и успокоите кожата на скалпа, е да втриете няколко капки след изсушаване. Така ще придадете блясък и ще успокоите раздразнената кожа.

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини