Пълнена печена тиква - божествен и лесен есенен десерт

Изображение 1 от 4

    Есента е вече тук и в домовете ни започна да ухае на канела, печива, билков чай и уют. Безспорно цариците на есенния сезон са тиквите. Освен че са сладки, вкусни, ароматни и топящи се като мед, те са и невероятно полезни.

    Още в древността тиквата е била използвала за редица лечебни цели. Смятало се, че цери даже нелечими заболявания, а някои народи вярвали, че гони и злите духове.

    Със сигурност тази рецепта няма да изгони, а ще събуди желанието ви да я опитате в един по-нестандартен, лесен и ефектен вариант.

    Необходими са ви:

    • 1 тиква "Хокайдо" (около 1,5 кг)
    • 50 г лешници
    • 50 г стафиди
    • 1 ябълка
    • 1 круша
    • 1 с.л. канела
    • 3 с.л. мед
    • 3 с.л. кафява захар
    • Щипка индийско орехче
    • Няколко капки есенция ром

    Първата стъпка е да измиете добре тиквата и да отстраните капачето й с помощта на остър нож.

    После изчистите семките от вътрешността, като си помагате с лъжица. Бъдете подготвени, че тиквите Хокайдо имат много семки, които са значително големи по размер.

    След като сте почистилите тиквата старателно, намажете вътрешността й с трите супени лъжици мед. Можете да ползвате силиконова четчица, за да стигнете навсякъде.

    Време е да подготвите плънката. Ябълката обелете и нарежете на малки кубчета. Крушата също. Сложете ги в купа.

    Към тях прибавете стафидите, лешниците, захарта, подправките и есенцията. Разбъркайте сместа много добре, за да се смесят ароматите.

    Напълнете тиквата със сместа до горе.

    Капакът й увийте плътно в алуминиево фолио. Това се прави, за да не изгори по време на печене и да има все така атрактивен вид.

    Похлупете тиквата. Сложете я в малка тавичка и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 70 минути.

    Преди да я извадите, прободете с виличка, за да проверите дали е готова. В случай, че е омекнала, значи е добре изпечена. Ако ви се струва твърда, печете още десетина минути.

    Извадете тиквата, развийте капачето от фолиото и сервирайте.

    Когато дойде моментът за разрязването на този фантастичен десерт, знайте, че от тиквата изтича изключително ароматен карамелен сос, с който можете да полеете всяко парче.

    Съвет: Тикватата "Хокайдо" може да бъде заменена и с друг сорт, но тъй като представителките на този обичайно са с малък грамаж, са изключително подходящи за конкретната рецепта. Когато я купувате, следете да бъде в наситено оранжев цвят, без наранявания и без меки участъци по кората.

    Съвет 2: Можете да замените плънката с продукти изцяло по ваш избор. Рецептата ще се получи все така вкусна, ако включите в нея дюли, прясно грозде, различни видове сушени плодове или пък разнообразие от ядки. Можете да ползвате орехи, бадеми, кашу и въобще - каквото обичате.

    Тиквите Хокайдо имат плътен, леко кестенов, наситен, но в същото време деликатен и нежен вкус. Сортът се отглежда и култивира в продължение на векове в Далечния изток, откъдето се разпространява първо в Америка.

    Популярността на хокайдо се увеличи драстично в последното десетилетие заради нарастващия интерес на населението към здравословен начин на живот. Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета-каротин и витамините А, В, С. С две думи - витаминозна бомба.

    Помага за куп заболявания - проблеми със стомаха, панкреаса, сърцето, бъбреците и какво ли не. И семената на тиквите Хокайдо също са много полезни. Ако не ги изхвърлите и имате време и желание, можете да ги изпечете и да ги използвате за добавка към хлябове и печива, да гарнирате с тях салати, десерти и крем супи.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини