Менемен - най-бързото и вкусно турско ястие, което трябва да опитате

Изображение 1 от 2

    Турската кухня е богата на вкусове и аромати и съвсем близка до предпочитанията на българите. Едно от най-лесните за приготовление автентични турски ястия е менемен. Ако не сте го приготвяли или опитвали досега, всъщност то особено прилича на традиционния нашенски миш-маш или характерната за Близкия Изток шакшука.

    Името му произлиза от малко градче в околията на Измир и рецептите за приготовлението му са разнообразни, като винаги можете да добавите още подправки, които хармонират с личните ви предпочитания.

    Необходими продукти:

    • 4 домата
    • 2 големи чушки
    • 1 глава лук
    • 2 скилидки чесън
    • 100 г сирене
    • 5 яйца (размер L)
    • ½ ч.л. кимион
    • сол
    • черен пипер
    • 3-4 стръка магданоз

     Начин на приготвяне:

    1. Лукът се реже на полумесеци. Доматите се обелват и се режат на ситни кубчета. Чушките се почистват от семките и също се режат на кубчета.
    2. Първата стъпка е в голям тиган да загреете 2-3 с.л. олио или зехтин. Лукът се запържва, докато омекне. Към него се добавят чушките.
    3. Разбъркват се интензивно и когато променят цвета си и поомекнат, в тигана се изсипват и доматите. Към тях се прибавя пресованият чесън.
    4. Зеленчуците се размесват и ястието се оставя да се готви. Когато сосът от доматите се сгъсти, се натрошава сиренето. Ако не консумирате такова, спокойно можете да пропуснете тази стъпка. В някои рецепти за менемен то изобщо не присъства като съставка, но ако го обичате, със сигурност ще ви допадне крайният вкус с негово участие. След това се слагат и подправките.
    5. Продуктите се разбъркват и котлонът се намалява почти до минимум. Не се изкушавайте да го засилвате на максимум, защото със сигурност ястието ще загори.
    6. Отгоре се чукват яйцата на разстояние едно от друго. Не се разбъркват. Целта е да останат като "гнезда".
    7. Ястието се готви до готовност на яйцата, като зависи изцяло от вас колко време ще продължи термичната обработка и как предпочитате яйцата - да бъдат рохки, с течен център или не.
    8. След като ястието се свали от огъня, се поръсва със ситно накълцан магданоз. Сервира се заедно с тигана, в който се готви. В турската кухня той се нарича "сахан". Консумира се топло, най-добре в компанията на препечени филийки хляб с масло.
    9. В някои свои вариации основната рецепта може да включва гъби или пък агнешка кайма. Разбира се, можете да експериментирате с подправките. Подхождат му пушен червен пипер, мащерка, дори и мента.
    10. Интересен факт е, че в южната ни съседка хапват менемен предимно за закуска, докато според българските нрави подобен тип ястие е по-подходящо за обяд или вечеря. Със сигурност обаче дори най-неопитните в кухнята ще се справят с приготовлението му и ще бъдат доволни от резултата. Рецептата преспокойно можете да впишете в списъка с аламинути за спешни случаи, защото цялостната подготовка на заготовките заедно с термичната им обработка не коства повече от 20-30 минути.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини