Ден 87: Този протест е обречен да успее. И ще успее

Четвъртото Народно въстание в 87-мия ден на протести преминава спокойно. Протестиращите направиха тази вечер шествие до храм паметника" Александър Невски". Те тръгнаха от т.нар. триъгълник на властта и минаха край старата сграда на парламента, която, по думите на организаторите, е единствената  с надпис "Съединението прави силата". Този път полицаите не блокираха подстъпите към храм-паметника и спокойно всички, които желаеха да отправят молитви, успяха да стигнат до там. 

При Третото народно въстание демонстрантите влязоха в стълкновение с полицията при опита им да достигнат храма. 

Около 22:00 часа протестиращите разпънаха транспарант с надпис "Оставка" на стълбите на храма. Демонстранти развяваха трибагреника, скандирайки "Оставка".

Пред храма отец Дионисий отслужи импровизирана литургия. Оттам протестиращите се отправиха към Орлов мост. Един от смелите протестиращи се изкачи по паметника на орлите и развя трибагреника над светофарната уредба.

Движението по бул. Цариградско шосе" бе блокирано. 

В протеста се включиха граждани от Русе, Варна, Габрово, Перник, Свищов, Карлово, Челопеч. Сред демонстрантите бяха и българи от Канада и Италия. 

Началото на протеста бе в 17,00 часа, когато демонстрантите започнаха да се събират в т.нар. "триъгълник на властта" при засилени полицейски мерки. Исканията останаха същите оставка на премиера и главния прокурор и провеждането на предсрочни избори.

Полицията зае местата си около правителствените сгради в ранния следобед. Отново бяха претърсвани палатките на майките от "Системата ни убива". Хората приемаха за нормално засиленото полицейско присъствие. 

Движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" бе блокирано за автомобили, а протестиращите мирно отстояваха исканията си. 

Върху стените на бившия Партиен дом организаторите на протеста прожектираха послания на различни езици от български граждани, живеещи в чужбина, към депутатите на Европарламента, които ще участват в дебат за ситуацията в нашата страна. 

За трите месеца, откакто се провеждат, протестите са постигнали много и дори в Европа вече знаят какво се случва в България. Това заявиха от т.нар. "Отровно трио" пред събралите се в центъра на София на митинга. Бяха отбелязани и други постижения на протеста - смяната на министрите на правосъдието, на икономиката и на туризма.

Журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ":

"Аз съм тук, защото искам да пиша и говоря без да свърша с белезници. Искам да живея в държава, в която колегите ми не ги пребиват, докато отразяват протести. Искам да живея в държава, която не е най-доброто място за пране на пари."

О.з. ген. Валентин Цветков:

"Говоря от името на офицери, полицаи, интелектуалци. Ние сме хора с различни възгледи, но сме обединени от борбата срещу престъпната власт. Обединени сме за свобода и справеливост и настояваме за незабавна оставка на кабинета Борисов, на главния прокурор Гешев, на Караянчева. Настояваме за служебен кабинет и предсрочни избори."

Ген. Цветков поиска и оставката на военния министър Красимир Каракачанов заради новите самолети за армията, търговията с военни имоти и с български паспорти."

Популярният водещ на телевизионни игри Къци Вапцаров:

"И аз съм виновен за ситуацията, защото си мълчах. Но никога повече не бива да мълчим. Искам да благодаря на моите колеги, които се подписаха под това отворено писмо. Сигурен съм, че до няколко дни тази бройка ще надхвърли 1000. Колкото повече идваме тук, толкова повече нашият глас ще се чува по света."

Журналистката Светла Петрова също е сред говорителите на протеста: "Българите не искат тази компрометирана председателка на НС да обезчестява и осквернява с присъствието си българските светини. В Хасково и в Благоевград ги посрещнаха - нея и Гешев - с освиркване и яйца. Българите показаха, че протестът не е само на жълтите павета. Протестът има много лица. И всеки ден ще ставаме все повече и повече. От вчера най-сетне надигна глас българската интелигенция. Именити хора на духа подписаха много силно отворено писмо с искане за оставка. Истинският интелектуалец не е храненик на власта. В момента се създава новият елит на България - от истински интелектуалци. Този протест няма да изчезне. Този протест е обречен да успее. И ще успее."

Организаторите на протеста призоваха и пенсионерите да не се подвеждат от раздадените им по 50 лв. на месец до края на мандата.

Около 20,00 часа всички протестиращи в триъгълника на властта включиха светлините на мобилните си телефони под звуците на патриотичната песен "Къде си вярна ти любов народна".

Малко след 21:30 часа протестиращи направиха ритуал с черна свещ пред Министерски съвет. Извадиха и вуду кукла, която прободоха с игли.

В Русе негодуващи затвориха Дунав мост. Протестиращи направиха и традиционното си шествие във Варна. Протестиращи във Велико Търново преминаха в шествие от паметника "Майка България" до паметника на Стефан Стамболов. Протестът беше охраняван от полицията, инциденти нямаше.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Жо
    Жокерът
    12 -3
    12:36, 4 окт 2020
    Вярно е. Протестът е обречен да успее... да се изложи и да стане за смях. :)))
  • 2
    "Наблюдател"
    11 -1
    14:31, 4 окт 2020
    Какво ще успее, не разбрах! Изборите ще са редовни и там, който е недоволен от сегашните, да търси алтернатива. Ама пак ще кажа: няма нови лица и свежи идеи, ще се раздроби парламента и ще стане манджа с грозде. Моята идея е да има две големи партии - лява и дясна - и нека всеки си харесва. Ама те тука се нароиха сума ти партийки, чиято членска маса е колкото на хора от малко планинско село. Всеки иска да е войвода на чета.
  • 3
    Да
    Дамян
    4 -1
    18:39, 4 окт 2020
    Щом опряха до вуду магии , обречени са предизвикат само съжаление. Добре че е там Къци да ги разсмее ( или разплаче) с някой виц.
  • 4
    Ку
    Кумчо
    3 -1
    21:07, 4 окт 2020
    Това ВЪСТАНИЕ ми звучи супер по комунистически







    .
  • 5
    Да
    Да бе
    3 0
    23:49, 4 окт 2020
    Това не е протест а метеж има разлика, ако беше протест щеше да има ясни алтерннтиви и предложения, понеже целта му е само разруха отговаря на определението за метеж...
    Няма как да успее нито ще позволим да успее
Последни новини