Съдът обяви разрешението за строеж в местността "Алепу" за нищожно

Административният съд /АС/ в Бургас обяви за нищожно разрешението за строеж на курортен комплекс в местността "Алепу". Решението на съда е от днес и е по протест на Окръжната прокуратура в града, съобщиха от АС.

Разрешението за строеж в защитената местност е издадено на 10 септември 2018 година от главния архитект на Община Созопол.

Административните магистрати са стигнали до изводa, че разрешението за строеж е издадено при съществено противоречие с материалните разпоредби на закона. Липсват законосъобразно изработени инвестиционни проекти, представляващи основна и задължителна предпоставка за издаването на разрешението. В случая са нарушени разпоредби от Закона за устройство на територията. Наред с това, в хода на производството пред Административен съд - Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебно-почеркова експертиза.

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжна прокуратура-Бургас направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лева. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

През август миналата година бе образувано досъдебно производство затова, че през месец септември 2018 година главният архитект на Община Созопол е нарушил служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици, посочиха от съда в Бургас.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Мартин
    1 0
    14:53, 22 фев 2021
    Малка победа за истинските природозащитници, която обаче за съжаление ще се използва от „зелените“ рекетьори на Тома Белев за лични цели!
Последни новини