Ивайло Каменов: Вярата, която човек носи в себе си, е всъщност душата му

    В самото начало на октомври галерия „Форум“ в Хасково представя след 20-годишното му отсъствие от изложбените зали Ивайло Каменов. Авторът е роден през 1967 година в София. Учил е монументална живопис в Художествената академия, възпитаник на проф. Димо Заимов. Много от произведенията му са в частни колекции, а негови стенописи има както на обществени места, така и в частни домове. Като член на Сдружението за обществена подкрепа през 2010 година благотворително изработва стенописите на Арт клуба в Централния софийски затвор. Темата на повечето от произведенията му е физическата и духовната борба на човека.

    Тази тема присъства и в платната, които представя в Хасково и изложбата „Пробуждане“. Тя е споделяне до разголване на душата му. Ивайло Каменов казва, че лесно споделя с публиката си, но само с изразните средства на изобразителното изкуство, думите не са неговото амплоа. Картините са неговите думи.

    Монументалната живопис намества на платното също лесно, защото казва, че това е неговото усещане за света-в мащаб. Но това не означава, че е космополит, в съвременния смисъл на разбиране на понятието. „Всъщност на мен ми харесва това което ни дава вярата, но не тази, заради която хората ходят на църква и палят свещи, а онази, която човек носи в себе си като усещане. Това е всъщност е душата на човек“.

    Споделя, че не се е представял в изложбена зала от близо две десетилетия, понеже не е усещал потребност от това. Сега е тук в галерия „Форум“ в Хасково заради изпитаната необходимост от друг вид общуване с публиката. А нея не разделя на експертна и друга. „Според мен всеки човек е експерт. Изкуството е нещо, което ти харесва или не. Смятам, че всъщност изкуството се избира от самия човек. А ние -авторите сме родени да даваме.“

    Експозицията „Пробуждане“ в галерия „Форум“ се осъществява с подкрепата на Институт за културно наследство България-Италия и Община Хасково.

    А платното „Истински доброто“ на Ивайло Каменов остава в Хасково и след края на гостуването му тук, като част от богатия фонд на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Откупката обяви тази вечер директорът на галерията Татяна Форева. „С радост и чест тази картина става част от фонда на галерия “Шаренков“, посочи тя.

    „Изключително горда съм, че за втори път от представените от нас съвременни художници се прави откупка от художествената галерия в Хасково“ директорът на Института за културно наследство България – Италия Мариела Павлова.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини