Изложба с кауза

Известни български художници подкрепят изграждането на паметник на загиналите в Балканските войни перничани. 15 изявени творци и пет талантливи възпитаници на Обединения детски комплекс в Перник ще участват с по една картина в изложба, която ще бъде представена в двора на Подземния минен музей. Изложбата е част от мащабно събитие под названието „Арт Перник“, което ще се проведе на 27 септември.

Творбите на авторите вече са в Перник и предприемерно са подредени в ОДК. Освен художествена стойност събитието има и кауза. Няколко процента от продажбата на картините ще бъдат дарени за изграждането на паметник на загиналите в Баканските войни перничани, каза Георги Чернев - председател на Академия „Знание и самоусъвършенстване“. Ръководената от него организациязаедно с Обединения детски комплекс и Регионалния исторически музей в Перник са съорганизатори на събитието. В името на каузата, художниците са се съгласили картините да бъдат с еднаква цена.

Георги Чернев: „Техните картини се продават от 1500 лева нагоре. Те са съгласили цената на всички картини да е 1000 лева и второ 20 % от продажбата, т.е. 200 лева от всяка картина да отидат за този паметник“.

Сред художниците има и петима перничани.

„Акцията е благотворителна, а аз практически никога не отказвам участие в благотворителни акции. Така че приех с удоволствие и тази. Идеята е благородна и се надявам да има успех“, каза Иван Стратиев, който е един от творците, подкрепили инициативата.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини