Властта атакува протеста с отровен коктейл от фалшиви новини и пропаганда

Tези дни лъсна новата тактика на властта за дискредитиране на антиправителствените протести. Досега тя показваше периодично мускули в опит да уплаши демонстрантите и да "страхува" общественото мнение. През първите дни и на 2 септември полицията упражни полицейско насилие над мирните участници, периодично разтуряше "окупационните" палаткови лагери, а напоследък започна и показни проверки на бизнесмени, подкрепящи протестите.

Анализ от Иво Инджов, доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации, Дневник.

Наказателните акции не постигнаха голям вътрешнополитически ефект, но се върнаха като международен бумеранг срещу управляващите. Полицейският произвол привлече окончателно вниманието на световните медии върху случващото се в България, в която над 60% от гражданите подкрепят основните искания на протестите - оставка на Борисов, правителството и Гешев и честни предсрочни избори. Два месеца след като гневът на хората се изля на улицата, светът започна да проглежда, че в България има

завладяна от олигархични интереси държава, помпана с еврофондове "ендемична корупция" -

както определи размера на бедствието американският Държавен департамент, и потъпкано върховенство на закона с любезното съдействие на прокуратурата.

През последните седмица-две дясно-националистическият режим обаче залага все повече на "меката сила". Тя цели да се постигне преимущество над противника не с помощта на полицейските кубинки, палки и лютивия спрей, а посредством хегемония в дневния ред на медиите, социалните мрежи и цялото публично пространство. Властта се опитва да очерни не само протестиращите, но въобще идеята за протест половин година преди редовните парламентарни избори. Тя пробва да манипулира общественото мнение, че срещу себе си има могъщ противник - "мафията", и хора, които не предлагат алтернатива, а само искат да "счупят" държавата. ГЕРБ с помощта на "обединените патриоти" водят своята информационна война на фона на задълбочаващата се политическа криза. Най-видимият й белег е напредващата парализа в работата на Народното събрание - уж върховния орган на управление в републиката, обезличен през годините от волята на авторитарния министър-председател.

Досега протестиращите не са хвърлили нито веднъж срещу силите на реда познатият ни и от съседни страни коктейл "Молотов". За сметка на това управляващите сервират на общественото мнение

отровна смесица от фалшиви новини и злонамерена информация.

Най-пресният пример е злополучното твърдение на номиналната председателка на парламента Цвета Караянчева пред bTV, че мафията и олигарсите зад граница финансират "Отровното трио" и протестите. "Искам да видя как ще докаже, че Божков е платил конкретно на нас, "Отровното трио", за протестите. Чакам с нетърпение! В понеделник това ще бъде внесено в съда", реагира от трибуната на протеста адв. Николай Хаджигенов, един от "триото". Ако те спечелят делото, парите ще бъдат дарени на детската онкохематология в ИСУЛ.

Вероятността Караянчева да бъде осъдена за клевета е много голяма. Тя разпространи публично "фалшива новина", откровена лъжа, тиражирана до момента от "агенции" като ПИК, пеевските медии и фейсбук троловете на ГЕРБ, за чиято истинност очевидно не съществуват никакви доказателства.

Фабрикуването и разпространяването на стокаратови фалшиви новини се превърна в патент за българските власти в опитите им да очернят протеста и минимизират критиките срещу себе си. В началото на септември

дори Европарламентът се видя принуден да опровергае твърденията им

за срещата на една подкомисия за наблюдение на демокрацията, на която действията на властите в София бяха подложени на унищожителна критика.

В прессъобщение беше уточнено изрично, че заседанието е организирано по собствена инициатива на подкомисията и "беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите". Преди това българската прокуратура се похвали, че "дискусията е организирана по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".

Друга фалшива новина във връзка с въпросното заседание сътвори евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Той стана източник на "информацията", че "в Европейския парламент осъдиха използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България", както информира сайтът на ГЕРБ.

Това предизвика острата реакция на журналиста Георги Готев от базирания в Брюксел сайт Еuractiv. Във фейсбук профила си Готев уточни, че по време на дискусията наистина е станало дума за ковчезите и бесилките, използвани от протестиращите като метафора, но въпросът за тях е бил повдигнат от председателката на българската Комисия за защита от дискриминация.

"Евродепутатите отговорили, че са изумени, че тя всъщност

не се тревожи за правата на протестиращите, а е тръгнала да защитава правителството,

което разполага с инструменти да се защити, докато протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от КЗД. Те са били изумени, че тя отчита като жертва министър-председателя и правителството, а не протестиращите, които са обект на многобройни нападки и обиди", написа Готев.

Фалшивите новини са ударна част от арсенала на дезинформацията, но тя има и други, не по-малко опасни проявления. Например, да се твърдят декларативно, като лозунги и истина от последна инстанция неверни неща, които нямат нищо общо с действителността.

Напоследък първенец в това отношение е премиерът Борисов. Преди седмица той каза нещо, което после Караянчева доразви "творчески" във фалшива новина. Борисов обяви на всеослушание, че "мафията в момента иска да свали правителството. Хазарт, контрабанда, всичко е на улицата срещу нас и си намериха и водач" Аргументи за това твърдения, посочени взаимовръзки, доказателства така и не бяха представени.

Неслучайно Арман Бабикян от "Отровното трио" отбеляза, че хората, които наричат протестиращите "мафия", трябва да четат малко повече. "Трябва да знаят, че мафията е свързана с властта. Ние ли сме мафията? Всички вие тук ли сте мафия? Или това са те?", попита той реторично множеството протестиращи на жълтите павета.

Дезинформация е и най-новата опорка на властта и присъдружните й интелектуални и експертни кръгове.

А именно, че протестът, който в началото бил основно на "младите", вече е "остарял", че и "посърнал" дори.

В петък вечерта в ефира на държавната БНТ, в сякаш консервираното от времето на авторитарния соц предаване "Панорама" младият консерватор Тончо Краевски направи неуспешен опит да "състари" протеста. Този анализатор има вид на човек, който не е стъпвал на нито една демонстрация. Ако си беше направил труда да прекара поне един час в "триъгълника на властта" на 10 септември, щеше да му се завие свят от толкова много млади и одухотворени лица, готови да задават критични въпроси на властта: студенти (в чужбина и България), ученици от най-горните класове, млади семейства - с деца, колички и кучета.

Краевски каза нещо, което всеки негов връстник, участник в демонстрациите, би отрекъл пламенно: "В началото имаше голям ентусиазъм. После, дали защото част от тези хора са си отишли да учат в университетите (в чужбина), дали защото са се отегчили, дали защото не пребивават във фейсбук, където протестът се генерира, а пък те не стоят вече там, като че ли са по-малко Като че ли остаря (протестът), има един по-угрижен мрачен вид, не тоя на генерация Z (родените след 1995 г.)."

Два дни по-рано и социалният антрополог Харалан Александров постави фалшива диагноза: Според него "протестът на младите", както първоначално беше наречено недоволството, вече е "остарял и посърнал"... Разбира се, няма нищо лошо, когато в демонстрациите участват и възрастни, че дори и стари хора. Такива всъщност има от самото начало, както и по-бедни, русофили, леви - в допълнение към по-състоятелните, еврофилите, либералите.

Опитите за вбиване на клин между отделните групи продължават - кога успешни, кога неуспешни.

Но най-многобройни на улицата и площада продължават да бъдат младите на възраст 18-30 години. Много от тях учат или вече имат добра реализация в чужбина, но са се озовали за по-дълго време в България заради ограниченията, наложени от коронавирус пандемията. Като че ли именно те искат най-силно публичният живот и политическият ред в родината им да се основават на добре познатите норми и правила на старите европейски демокрации.

Притиснатите до стената, управляващите все по-често прибягват и до разпространение на злонамерена информация, която вече си е чиста проба пропаганда. При нея се вземат някакви верни факти, слагат се в погрешен контекст и се разпространяват, за да се рушат доверие и репутации. Същевременно се предлагат измамни "решения" в полза на обществото. Такъв е случаят с целия нагнетяван шум около акцията на ГЕРБ за нова конституция и свикване на Велико народно събрание (ВНС), с които уж били уважени едни от най-важните искания на протестиращите. Факт е, че "в последните месеци искания за свикване на ВНС отправиха част от инициаторите на протестите срещу правителството и главния прокурор - "Отровното трио" и гражданското сдружение БОЕЦ.

Вариант за промяна на Конституцията със свикване на ВНС предложи и гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", припомни в средата на август "Дневник". Само че тези намерения бяха изречени в началото на гражданското недоволство и бяха заявени като дългосрочни, да бъдат разглеждани от едно ново, легитимно Народно събрание след широка публична дискусия. Нищо повече. Пропагандата на ГЕРБ с подкрепата на жълто-кафевите медии обаче ги представи едва ли не като програмни искания на "партията на протеста". Така се опитва да легитимира

партийната маневра за оставане във властта до редовните избори.

Дори по някаква случайност да ги дочакат, на тях управляващите ще се сгромолясат. Защото власт, която се крепи само на полицейския юмрук и нескопосната пропаганда, е власт на глинени крака. Преди това обаче фабрикуваните от нея фалшиви новини и злонамерена информация могат да заразят окончателно опитомените медии и част от общественото мнение. Така допълнително ще бъде поразен имунитетът на и без това болнавата българска демокрация.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини