Ден 67: Обявиха "Велико народно въстание 3"

Спокойно протече 67-ия протест с искане за оставка на премиера и главния прокурор в София. Движението в района на БНБ бе спряно, на мястото има полиция и малко демонстранти.

Следващият голям протест под мотото "Велико народно въстание 3" се планира за 22 септември, Деня на независимостта на България, съобщиха на брифинг от "Отровното трио".

"Велико народно въстание 3" ще има. 22 септември, 17 часа на пл. "Независимост". Независимостта, свободата трябва да бъдат извоювани, не могат да бъдат подарък", заяви адв. Николай Хаджигенов и призова гражданите да дойдат на площада, за да покажат, че са свободни.

"Ние няма да отстъпим назад", добави той и заяви, че Борисов не е просто диктатор, "той е минало".

И тази вечер инициаторите на протеста използват сградата на Народното събрание (бившия партиен дом - б.р.) като киноекран. Този път се прожектира видеопосланието, което евродепутатът Клеър Дейли отправи към протестиращите българи в Брюксел.

Арман Бабикян от "Отровното трио" каза, че инициаторите на протеста ще направят всичко възможно Дейли да дойде в София.

"Имаше ненадейно откритие - министър-председателят да си говори с "Отровното трио", да води преговори. Ние днес официално обявихме, че няма да водим преговори, докато този човек не си подаде оставката и докато няма избори. Ние ще водим разговори, а не преговори. И не с Бойко Борисов, а с българските граждани", заяви от трибуната един от инициаторите на протеста Арман Бабикян.

Освен в Брюксел, протестни акции на българи днес имаше и в Лондон и Виена, предаде bTV. В австрийската столица протестиращите се подписаха под искане за промени в Изборния кодекс, което ще изпратят до правната комисия на Народното събрание. Те настояват за създаване на избирателен район "Чужбина", за възможност за гласуване по пощата и електронно. Те ще подадат и сигнал до Европейската комисия за злоупотреби с еврофондове и насилие над мирно протестиращи в България.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    //
    ///
    5 -2
    14:10, 14 сеп 2020
    Какви въстания бе хороводна китка. На това ли му казвате въстание да играете хоро пред пармалемента.
Последни новини