Ден 63: Засилено полицейско присъствие и подготовка за "Второ велико народно въстание"

Протестът преминава при засилено полицейско присъствие в 63-тия му ден. И тази вечер се събраха граждани на площад "Независимост" с искане за оставка на управляващите и главния прокурор, законодателни промени за машинно гласуване и промени в съдебната реформа. 

Има струпване на полиция при сградата на Министерски съвет, а сутринта имаше плътен кордон от униформени около сградата на парламента, когато депутатите пристигаха на работа.

Малко преди 20 ч. протестиращите блокираха движението в района на Триъгълника на властта и мирно отстояваха исканията си. Протестиращи заявиха, че не са изненадани от думите на премиера Борисов от днес, че мафията в момента иска да свали правителството и че това е основание да не се подава оставка на правителството.

Организаторите от т. нар. "Отровно трио" заявиха в социалните мрежи, че за утрешния протест вече са записани над 700 души, сред тях и хора от чужбина. Те са категорични, че протестът ще бъде мирен.

Един от лидерите на протестите - Арман Бабикян, прикани протестиращите тази вечер да напълнят площада отново утре, за да покажат, че каските, спреят и водните оръдия не могат да ги уплашат.

Утре ще има отново заседание в тази сграда, каза Бабикян за новата сграда на Народното събрание и прикани недоволните хубаво да гледат кои от "т.нар. опозиция" ще влязат, за да осигурят кворума. Да видим кой ще е в залата и кой отвън - при народа си, каза Бабикян, който добави, че не се събират утре за провокации, а ще бъдат на площада, за да могат ясно да извикат отново "в лицето на диктатора", че тази война ще бъде спечелена от тях с мирни средства. Оставката на Борисов е въпрос на време, ние имаме това време, неговото време тече обратно и свършва, всеки ден му коства по 1000 гласа, каза Бабикян.

Върху фасадата на бившия Партиен дом беше прожектиран надпис "Велико народно въстание" и утрешната дата - 10.09. Показани бяха и кадри от "Господари на ефира" с обръщението на президента, в което обяви, че сваля доверието си от правителството и с реакции на премиера на новината тогава, както и с други изказвания на Борисов, на които недоволните реагираха с дюдюкане. Прожектирани бяха и кадри от нощта на протеста на 2 септември.

За 10-и септември (четвъртък) е обявено така нареченото "Второ велико народно въстание" за 8.00 часа сутринта.

Ще има засилено полицейско присъствие и проверки на съмнителни лица са основните мерки на МВР за националния протест. Проверките ще бъдат правени избирателно, по преценка на полицаите. Не се съобщава точният брой на контролно-пропускателните пунктове. Полицията предупреди, че няма да допуска на площада лица с оръжие и забранени предмети. КПП-тата на площада ще са повече, а проверките ще са избирателни - на хора със съмнително поведение и с обемист багаж.

От полицията призоваха протестиращите да не се поддават на провокации. А протестиращи заявяват, че точно това е работата на органите на реда - "да намери провокаторите и да не ги допусне на протеста".

"В сравнение с миналия път има значително увеличение на тези пунктове. При необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със съмнително поведение за носене на забранени от закона предмети, такива, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети, както и пиротехника", заяви Радослав Стойнев, началник на отдел "Охранителна полиция", СДВР.

Протестиращи поискаха оставките на главния секретар на МВР, на шефа на СДВР и на вътрешния министър заради действията на полиците във вечерта на протеста на 2 септември. Те категорично се разграничиха от провокаторите.

"Как, питам аз, тук в тъмната част на денонощието се появиха младежи със специфично характерно облекло, оборудвани и раници, от къде са минали, ако няма някакво съглашателство, разбиране от страна на органите на реда", заяви ген. Димитър Шивиков.

"Първите редове на полицейския кордон практически разпръскваха и те разпръскваха в посока към хората във височина над главите на гражданите. Това идва да покаже - те целят масовост на поразяване", заяви ген. Валери Григоров.

От МВР твърдят, че на 2 септември не е имало насилие срещу протестиращи и че при охраната не са използвани частни гардове.

От полицията съобщиха, че за утре по законов път са обявени два протеста и още един, който е нерегламентиран.

Във видео адвокат Николай Хаджигенов дава "инструкции за безопасност при задържане и полицейско насилие":

"Длъжни сме да предположим, че утре отново ще има правителствени или платени от олигарсите на правителството провокатори. Такива хора вече не ги снимайте и не ги давайте на полицията, защото тя както вече знаем, не реагира. Отдръпнете се от тях. Ако обаче има достатъчно много хора, вероятно няма да може да се дръпнете никъде. Тогава просто седнете", посочи Хаджигенов и допълни:

"Нужно е да предположим, че отново ще има полицейско насилие. Полицията и "Жандармерята" ще бъдат оборудвани всички с противогази, което означава много повече газ. Това, което трябва да запомним като среща с този газ, е да не пипате нищо с ръце, дръжте си ръцете далеч от очите, не се мийте с вода, защото става по-лошо. Ще бъде организиран пункт както и предишния път зад фонтана пред Президентството, зад сцената. Поръчали сме сухи кърпи, ръкавици".

Пред централния вход на новата сграда на парламента остават палатките на майките от инициативата "Системата ни убива".

Протестът тази вечер приключи с химна на България, без обичайното шествие до Орлов мост.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    1 -2
    15:19, 10 сеп 2020
    Полицаите, защо пазите тези,които народа обича?Извадете ги от мишите дупки и ги оставете за малко при хората!Ако след две минути се приберат обратно,народа ги обича!Ако ли не-да се махат!
    • На
      Народа
      2 0
      19:06, 10 сеп 2020
      Вие ли сте народа, хиляда сто и осемдесет души? Никой не ви е упълномощавал да говорите от името на останалите или поне голяма част от тях.
Последни новини