Кинофестивалът във Венеция започва във време на пандемия

Венеция от днес е домакин на първия голям филмов фестивал от началото на коронавирусната пандемия, принудила организаторите да се приспособят към необичайните обстоятелства, предаде ДПА.

77-ото издание на фестивала ще бъде лишено от обичайния блясък, с ограничено холивудско присъствие, филмови прожекции с мерки за физическа дистанция и задължително носене на маска на закрито. Партитата по случай откриването и закриването на фестивала са отменени.

Част от актьорите и режисьорите ще представят филмите си онлайн, а не лично.

Тазгодишното издание на Мостра ще продължи до 12 септември.

Официалната програма включва 63 филма. За голямата награда "Златен лъв" ще се състезават осемнайсет от тях, сред които творби на режисьорите Андрей Кончаловски, Клаудио Ноче, Джанфранко Роси, Клои Чжао, Мона Фастволд, Ема Данте, Малгожата Шумовска и Михал Енглерт. Извън конкурсната програма ще бъдат прожектирани двайсет и един филма, а 19 са включени в програмата "Хоризонти".

Осем от 18-те филма в конкурсната програма са режисирани от жени - отражение на усилията в отговор на критиките за неравенство между половете в официалната селекция.

Председател на седемчленното фестивално жури е актрисата и носителка на "Оскар" Кейт Бланшет.

Британската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей ще получат награди "Златен лъв" за цялостно творчество.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини