"Квадратът" взе Златната палма на 70-ия юбилеен Кан

„Квадратът” на шведския режисьор Рубен Йостлунд отнесе „Златната палма” на 70-ия юбилеен Кан. Малко неочаквано, но напълно заслужено.

„Не трябва да се подценява елементът случайност при една „Златна палма”, каза пророчески в деня на откриването президентът Алмодовар. А режисьорът казва, че е искал да направи „елегантен филм, с визуални и реторични похвати, които да провокират и забавляват. Тематично филмът се движи сред въпроси като отговорност и доверие, богати и бедни, власт и безсилие. Растящата вяра в индивида и намаляващата вяра в общността. Недоверието към държавата, медиите и изкуството.”

Филмът взе и независимата награда „Вулкан” на Висшата техническа комисия за изображение и звук за „забележителен художествен принос като цялостно звучене и инвенция”. Жанр – хаплива сатира на снобеещия артистичен свят в развитите общества. С финес е осмяна агресивната PR индустрия, претенциозния нарцисизъм на всевъзможни пърформанси, инсталации, презентации, перцепции и т.н., на мушка с убийствена ирония е взето арт-словоблудството, претенциите и светската показност.

Главният герой е уважаван куратор в Кралския музей за съвременно изкуство, елегантен и приятен мъж на средна възраст, разведен, с две чудни деца. Кара екологична кола, живее в дизайнерска среда, поддържа добрите каузи. Подготвя инсталация, наречена „Квадратът”, в която се включват минувачи, които да покажат своя алтруизъм. Мотото й е: „Квадратът е олтар на доверието и доброжелателството. Вътре в него всички имаме еднакви права и задължения.” Дотук добре, но когато му устройват уличен „пърформанс” и му открадват телефона и портфейла, реакцията му е далеч от благородството… „За мен това беше начин да посоча, че сме стадо животни” – пояснява режисьорът.

Животинското се мярка комично на няколко пъти – гаджето на куратора живее с голямо шимпанзе, дискретно разхождащо се из апартамента й, а към финала ставаме свидетели на чудовищен пърформанс, който ще влезе в киноисторията. На официална гала-вечеря на спонсорите на музея, за да разберат нагледно за какво отиват парите им, се появява мъж, изобразяващ животно. Гол до кръста той тръгва на четири крака с чудати приспособления-ръце и възбудено започва своя „номер”. Но така се превъплъщава, че бързо минава границата на изкуството и изправя на нокти добрите буржоа. Отключва се ужас, агресия и абсурд. Страховита сцена, достойна за Бунюел и Форман - да си спомним величественото ходене по масата от „Коса”.

Филмът повдига и неудобния въпрос за имигрантите, за изолацията на цели пластове от обществото, за токсичната роля на социалните мрежи. Но най-вече е размисъл за упадъка на културата, разполагаща с великолепни пространства, с най-модерни приспособления, но въпреки това не постигаща най-важната си мисия - човечност и духовност. Символиката на квадрата е използвана майсторски-двусмислено - като стерилно „квадратно” мислене, но и като свещеното място у всеки, където можеш винаги да влезеш и да си истински. Без да е зловещо-критичен, филмът постига трудния баланс да постави неотложните морални и социални въпроси забавно, но и сериозно. 

Гран при – втората по важност награда от Кан, беше връчена на „120 удара в минута” на Робен Кампило, борбен филм за личното отдаване на една кауза и необходимостта от обединение пред злото, било то епидемията от СПИН или безразличието на институциите. Предизвестен успех при еуфорията на френската преса и президент, особено чувствителен към темата, както писаха някъде. „Това беше колективно предизвикателство, каквато е и историята във филма. Можем да сме големи, хубави и силни само ако сме много” – каза при получаването на трофея Кампило, съсценарист на „В класната стая” („Палма” 2008 и номинация за чуждоезичен „Оскар”).

София Копола получи Наградата за режисура за живописно-костюмния филм „Измамените” в остра конкуренция. Някъде мернах заглавие „Копола измами Кан”, което, колкото и да е шегаджийско и неточно, улавя нещо от истината. Филмът е по романа на южноафриканския писател Том Кълинан от 1966 и е римейк на филм на Дон Сиигъл (1971) с Клинт Истууд в главната роля. Различното тук е историята, разказана от гледна точка на жените. Действието се развива по време на Гражданската война в Америка, един ранен войник от Севера е спасен от момичета от пансион за благородни девици от Юга, но избуяват еротични страсти, съперничества, ревност. Накрая вземат връх животинските инстинкти - по време на война всички стават зверове. Няма да разказвам финала, но е страшничко.

Филмът, освен с дискретно чувство за черен хумор привлича масовия зрител и със звезди – Никол Кидман, Колин Фаръл, Кирстен Дънст, Ел Фанинг. Кидман получи извънредна Награда за 70-та годишнина на фестивала. Тя блестеше с цели 4 роли в Официалната селекция - в „Убийството на свещен елен” от конкурса и в „Как да говорим с момичета по купони” и тв сериала на Джейн Кемпиън „Top of the Lake: China Girl”.

Наградата за мъжка роля след оспорван дуел (например с Клаес Банг от „Квадратът”) получи американският актьор Хоакин Финикс за „You Were Never Really Here” на Лин Рамси. Пълен с насилие, въображаемо, но и реално, това е бърз трилър за объркания живот на един здравеняк, ветеран от военни мисии, който си изкарва хляба като връща отвлечени деца. Въвлечен в история с корупция и отмъщение, той далечно напомня „Шофьор на такси”.

Наградата за женската роля като че ли най-безусловно пасна на Диан Крюгер (неотдавна била от другата страна като член на журито в Кан). Любопитното е, че въпреки, че е родена в Германия, филмът „В нищото” (Aus dem Nichts) на Фатих Акин е първият й немскоезичен филм. В него тя прави потресаващ образ на германка, чийто мъж турчин е взривен в атентат заедно със сина им само защото е чужденец. Акин, за мен един от претендентите за „Палмата”, обясни защо я е поканил във филма: „Харесва ми как изглежда с това наистина германско лице. Харесва ми идеята, че истинска арийка се бори срещу нацистите. Това внася още един пласт в историята.”

Големият губещ тази година е Андрей Звягинцев. Неговият „Нелюбов” беше фаворит на критиката до последно. Най-цялостният, най-мощният и най-дълбокият филм на фестивала остана с Наградата на журито.

Отличието за сценарий беше поделено между „Убийството на свещен елен” и „You Were Never Really Here”.

Без претенции за изчерпателност може да се обобщи, че журито поощри филмите, които правят бърз контакт с публиката, оставайки в същото време ангажирани и сериозни като послание. Безкомпромисни филми с модерен киноезик, заредени с тревога и критицизъм.


Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини