Бионични очи дават надежда на милиони незрящи по света

Изображение 1 от 3

  Бионично око, чувствително колкото човешка ретина, ще даде възможност на милиони хора да виждат отново – и ще се появи на пазара след едва 5 години.

  EC-EYE е биомиметично устройство с ширина малко над два сантиметра и е създанено от изследователи от Хонг Конг и САЩ.

  Изкуствената очна ябълка създава изображения чрез серия миниатюрни сензори, имитиращи естествените фоторецепторни клетки.

  Те са поставени в мембрана от алуминий и волфрам, оформена в полусфера, имитираща човешка ретина.

  Уникалният дизайн има потенциала да осигури още по-добро зрение от човешките очи, увеличавайки плътността на наносензорите до 10 пъти над тази на фоторецепторите в човешките очи.

  Планирани са клинични изпитвания, като очакванията се технологията да навлезе в приложение след 5 години.

  Бионичното око би могло да възстанови зрението на незрящи или хора със силно увредено зрение, които наброяват около 285 милиона по света.

  В близко бъдеще устройството ще се използва и при хуманоидни роботи, чиито способности, според експертите, скоро ще надминат човешките.

  Човешкото око е много по-сложно устроено от плоските сензори на камерите. Уникалната полусферична форма на ретината намалява разпръскването на светлината, преминаваща през лещите и изостря фокуса.

  Разработването на синтетична версия с подобни характеристики било невъзможно – досега.

  Учените разработили фотосензори, изпълняващи ролята на ретина.

  Те се формират директно в пори от алуминиев оксид – вещество твърдо почти колкото диамантите.

  Тънки, гъвкави проводници от течен метал, запечатани в гумени тръби предават сигнали към външна верига  – имитирайки нервни влакна.

  Лещи с изкуствен ирис са поставени пред ретината и създават впечатление за истинско око.

  Вътрешната камера е пълна с йонна течност, симулираща стъкловидното тяло на окото – гелът между лещита и ретината.

  Като цяло структурните прилики осигуряват зрително поле от 100 градуса.

  Статичното човешко око има зрително поле до 160 градуса, но EC-EYE все още не е достигнал пълния си потенциал.

  Човешките очи се отличават с широко зрително поле, отлична резолюция и висока чувствителност на светлина, благодарение на полусферичната си форма и огромния брой фоторецептори – около 10 милиона на квадратен сантиметър.

  Биологичните очи са несъмнено най-важният сетивен орган за повечето животни на планетата. Мозъците ни получават над 80% от информацията за обкръжението ни чрез очите.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
  29 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
  29 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
  29 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
  29 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
  29 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
  29 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
  29 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
  29 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
  29 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
  29 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  29 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
  29 май 2020
  Последни новини