Революционна операция възстанови зрението на двама пациенти

Британски медици използваха успешно стволови клетки, за да възстановят дегенерираща тъкан в задната част на очите на двама пациенти, възстановявайки зрението им. Експериментът е първият по рода си.

Сега надеждите се, че в рамките на 5 години ще бъде разработена достъпна терапия, която ще помогне на милиони хора да възстановят зрението си.

Двамата възрастни пациенти страдали от дегенерация на макулата, заболяване, появяващо се с напредване на възрастта и отговорно за близо половината случаи на слепота.

Най-просто казано при това състояние се разрушава клетъчния слой зад светочувствителните пръчици и колбички, образуващи очната ретина.

Този слой, наречен пигментен епител на ретината, помага за транспортирането на хранителни вещества във външния слой на ретината и отстранява отпадъците. Загубата му води до натрупване на материали, които бавно убиват околните клетки.

Основните причини за разпадането на клетъчния слой не са напълно ясни, но рискът от развитие на заболяването се увеличава значително след 50-годишна възраст.

Макар и малка, позицията на слепите петна попада в миниатюрна зона, наречена макула – част от тъканта, улавяща голяма част от детайлите на обектите, върху които се фокусира погледът ни.

Тя засяга четенето, гледането на телевизия, дори разпознаването на лица.

За 86-годишния Дъглас Уотърс, един от пациентите, състоянието му означавало загуба на половината от зрителното поле.

И в момента съществува лечение за тежките форми на макулна дегенерация, но то включва често поставяне на инжекции в окото.

Уотърс станал един от двамата пациенти, подложени на революционната операция преди година. При нея в ретината му били вкарани специално отгледани ембрионални стволови клетки с дебелина едва 40 микрона и ширина от 4 до 6 милиметра.

Тези клетки не само заместили разнообразието от клетки в пигментния епител на ретината, те били покрити със синтетично вещество, което им помогнало да се задържат на място.

След 12-месечно наблюдения върху двамата пациенти бил демонстриран значителен напредък.

Макар трансплантираните клетки да не се оказали идеалният заместител - били докладвани и незначителни признаци на отхвърляне, причинили неравномерно разпределение на клетките, - те все пак останали сравнително здрави.

По-нататъшното наблюдение върху евентуални признаци на отхвърляне и ракови изменения в клетките ще гарантира, че процедурата е безопасна и ефективна.

Изследователския екип има разрешение за провеждане на клинични изпитвания и с други пациенти.

Времето ще покаже какво означава това за наброяващине близо 100 милиона души по света, страдащи от макулна дегенерация.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини