Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене. Преглед на печата

24 часа

Над 1 млн. лв. трябва да постъпят в бюджета от глоби за разходки в парка

Над 1 млн. лева трябва да постъпят в държавния бюджет само от глоби за разходки в парка. С промените в Закона за извънредното положение обаче депутатите намалиха размера на санкцията от 5000 на 300 лв..

На 27 март българите осъмнахме с новината, че разходките в парка са вече забранени, освен ако не сме извели куче. В местата с ограничено придвижване попаднаха и пешеходните зони. При нарушение глобата е 5 000 лв.

Не всички нарушители се санкционират веднага и на място, напомнят от СДВР.

Всеки с наложена глоба има право да я обжалва пред съда. Днес бяха обнародвани по-ниските санкции. За наложените актове в предишните дни до 5 000 лева, магистратите трябва автоматично да намалят глобата на до 300 лева.

Труд

90% от сиренето - от българско мляко

90% от млечните продукти - сирене, кашкавал и мляко в магазина да са от български производители. Това ще бъде записано в постановлението, което подготвя министерството на земеделието за насърчаване на българското производство. За това са се разбрали производители на среща при министъра на икономиката Емил Караниколов.

Тези продукти трябва да са произведени от 100% българско мляко, уточни пред "Труд" председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Целта на мярката е да се подпомогнат българските фермери, за да оцелеят в кризата, обясни той.

В постановлението ще бъде записано изискването всички магазини да обособят 50% от територията си само за БГ храни, като се включва и рибата. Свежите продукти - месо, плодове и зеленчуци трябва да са доставени от производители в областта, в която се намира магазинът или от ферми в радиус до 200 км.

Монитор

Слагат под карантина кюстендилска фирма с 300 служители

4 са случаите на заразени с коронавирус в община Кюстендил. 2-ма мъже на 46 години са в стабилно състояние, както и жена на 66-годишна възраст. Освен това има установен COVID-19 при млад човек, който не е настанен за болнично лечение. Той се намира в едно от селата, които са гранични с община Кюстендил. Младежът няма признаци на коронавирус, но е установен при тестването на контактните с неврологията, където беше установен заразен лекар, обяви кметът на Кюстендил, Петър Паунов.

Той допълни още, че в една от най-големите фирми в Кюстендил е възможно да се окаже, че има огнище на коронавирус.

Има втори млад мъж, който е с бронхопневмония и се очаква резултата от пробата му. Друга жена от същата фирма е в много тежко състояние. На нея са направени два теста за COVID-19 и те са отрицателни.

"Органите на РЗИ са на място, дали са предписания. Всеки контакт носи риск, единият от младите хора, които се лекуват, при изследванията му е открит диабет. Това знаете, че е едно от рисковите обстоятелства. Много моля за стриктно спазване и без импровизация по отношение на мерките. Във фирмата работят близо 300 души", заяви кметът Петър Паунов.

Сега

Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене

Столичната РЗИ наложи акт на Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което министърът на културата здраво подръпва от цигара.

Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта той кротко гледа вкъщи телевизионен репортаж, информиращ за действия на министрите във връзка с коронавируса. Изведнъж на кадрите се вижда обгърнатия в тютюнев дим Банов, което шокира Стойчев. Следва сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии: "Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите.

На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точнно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!". Стойчев прилага телевизионните кадри. А отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи: "Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение".

Капитал дейли

Заразените в България, изглежда, наистина са много малко

Тестовете на 1016 редови полицаи от София за наличие на антитела срещу коронавирус показват, че под 1% от тях са се срещнали с него и имат имунитет. Това стана ясно от оповестеното от кризисния щаб епидемиологично проучване с бързи тестове. То беше проведено сред полицаите, които всеки ден са на улицата и контактуват с хора. Резултатите са, че само двама от тях имат прясна инфекция, а седем вече са имали среща с вируса и имат имунитет.

Предстои тестване и в Банско, където също с бързи тестове ще бъдат изследвани 1000 души от 8000 души население.

"Резултатите показват, че няма активна циркулация на вируса в София или че тя е с нисък интензитет. Епидемията е под контрол, но още не можем да разчитаме на масов имунитет, рано е, както е рано и за разхлабване на мерките", коментира доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Дума

Радев: Само чрез страх ли ще управляваме тази криза?

Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, особено когато тя е взела решение и то самостоятелно да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме на практика блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и когато критичността на масовата психика и съзнание са драстично намалени от масовия страх. С тези думи президентът Румен Радев коментира своята позиция по отношение на мерките на правителството, свързани с извънредното положение заради коронавируса. Държавният глава отговаря в ефира на БиТиВи на въпроси на зрителите в рубриката "Питай президента".

Само чрез паника и страх ли трябва да управляваме тази криза? Защо беше тази реакция на моето вето? Защо трябваше да има избухване?, попита Радев. И добави, че премиерът трябва да знае, че не може да очаква само аплодисменти за своите действия. Президентът отново повтори позицията си, че правителството не е взело навременни и ясни мерки. По думите му кабинетът не е действал достатъчно адекватно в началото на епидемията.

Много от въпросите на зрителите бяха свързани с конфликта президент-премиер.

Стандарт

Евросъюзът все пак ни натресе пакета Макрон

Най-високият форум в Европейския съюз - Съветът на ЕС - прие промените в пакета "Мобилност", известен още като пакета "Макрон". Това се случи неприсъствено, онлайн. Срещу тези промени страната ни се бори вече много време.

"Явно кризата с коронавируса не е достатъчна на ЕС и реши да си създаде още една - този път транспортна. Нямам обяснение. Имаше няколко варианта, това беше най-лошият. Не очаквах, че в този момент ще бъде повдигната темата", заяви пред Нова телевизия предаването евродепутатът Андрей Новаков.

"С други колеги от други партии отново се събрахме в групата на съпротивата и сме започнали действия, така че да можем да парираме това, което са започнали", каза още Новаков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ер
    Ерджан
    1 -2
    07:51, 10 апр 2020
    Министъра ,каза че е запалил цигара в кабинета си за първи път ...
    Цял министър -Защо да ЛЪЖЕ!!!!!!!!
    • 11
      11111
      1 0
      10:43, 10 апр 2020
      Все пак Банов заяви, че се извинява на обществото за случилото се: "Извинявам се. Не е правилно". "До колкото знам днес ще трябва да получа акта. Не знам обаче кога ще го платя. Малко ми е тежко сега - знаете, че нямам заплата.
      Събираме дарения за акта
  • 2
    Хо
    Ходжата на ГРОБ/ДПС
    3 -1
    08:06, 10 апр 2020
    Не само кабинета на Ало Банов ,
    а цялата страна е покрита в Сладка Ориенталска мъгла с мирис на гюлово масло ,
    Над която като кубетата на Ал.Невски, лъщят
    Кубетата на Слънцето от Бакня , Неговия Докто Джуджето Пинг Понг и
    Просто Кучето Дончев
    ....
    А някъде в заден план , спотаено проблясват като фарове , очилата на Д-ра на Философските Науки и Пророк Ахмед Доган
  • 3
    Х
    Х
    2 -3
    08:15, 10 апр 2020
    А иначе като се пуши по кръчмите...където е забранено... Няма проблем а???
    • 11
      11111
      2 0
      10:45, 10 апр 2020
      Кръчмарски ли е или министерски кабинета...на Културътъ...
Последни новини