"Стомана Индъстри" съкращава 301 работници

"Стомана Индъстри" съкращава 301 души, съобщи Антон Петров - представител на собственика "Виохалко" за България. По думите му те са от всички звена на предприятието. Мярката се предприема заради спад в производството и срив на цените на продукцията, предизвикани от световната пандемия. Поръчките са намалели с 40 процента.

"Автомобилната индустрия е една от движещите за черната металургия, а тя навсякъде спря", поясни Петров пред БТA.

Така в дружеството ще останат на работа около 950 души и още 350 в съпътстващи фирми.

Няма пряка зависимост между направените съкращения и водната криза в Перник, каза Петров. По думите му през януари предприятието е загубило някои поръчки заради ситуацията с водата. Сега сме се преустроили, ползваме вода от собствени източници и от реката, предприехме действия по рециклиране на водите, уточни Петров.

Със съкращението "Стомана Индъстри" възнамерява да постигне по-добра оперативна годност и конкурентоспособност, както и да съхрани дейността на предприятието.

Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на извънредното положение. Само за десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта. От тях половината са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса. Миналата седмица военният завод "Арсенал"-Казанлък депозира в Агенцията по заетостта и в Бюрото по труда съкращаване на 2000 души, считано от 29 април.

Според изследване на КНСБ 78 на сто от фирмите в страната, които срещат затруднение заради световната пандемия с COVID-19, пускат служителите си в платен отпуск, а 22% от тях прибягват до неплатен. При 13% от предприятията пък се стига до освобождаване или предстоят съкращения.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини