Перничани възразяват срещу закриването на местната РИОСВ

Перничани възразяват срещу закриването на местната РИОСВ, алармира Ивайло Велинов - председател на сдружение "Дишай, Перник". В доклад до министъра на околната среда и водите Емил Димитров неговият заместник Красимир Живков предлага РИОСВ - Перник да се влее в РИОСВ - София. По този начин подвластни на столичната екоинспекция ще станат и териториите на областите Перник и Кюстендил. Стъпката е мотивирана с оптимизация на структурата на регионалните инспекции по околна среда и води,чийто брой ще се намали от 16 на 15.

РИОСВ - София обхваща територията на област София и София град, където е значително завишен броят на инвестиционните предложения, процедирани по реда на Закона за опазване на околната среда /ЗООС/, както и броят на подаваните сигнали за нарушения на екологичното законодателство, твърди заместник-министърът. Според него всичко това изисква провеждане на множество проверки и предприемане на навременни действия от териториалния орган. Общата численост на персонала в

РИОСВ-София към момента е 46 служители, която е недостатъчна, за да се гарантира ефективност и ефикасност в работата на регионалния орган на власт, е записано в доклада.

Териториалният обхват на РИОСВ-Перник включва общините от областите с административен център Перник и Кюстендил. Част от предприятията на територията на двете области имат специфичен предмет на дейност - ТЕЦ "Република", ТЕЦ "Бобов дол",площадки за съхранение и третиране на отпадъци,фармацевтична промишленост, металообработване. Това налага непрекъснат контрол от органите на екологичното законодателство. Специфичният икономически профил на областите Перник и Кюстендил предполага в РИОСВ да се съсредоточат експерти с подобна професионална експертиза,определена според икономическия профил на двете области, смята Живков. Според него експертният потенциал на пернишката екоинспекция е недостатъчен за контрол върху икономическите оператори.

Целта на извършваната промяна е повишаване на ефикасността и ефективността при осъществявания контрол от експертите на РИОСВ, уверява заместник-министърът. Според него чрез вливането на РИОСВ-Перник в РИОСВ-София ще се повиши експертността в администрацията, като натовареността на служителите ще се разпредели балансирано според професионалната им
компетентност.

"Перничани обаче са убедени, че РИОСВ трябва да остане в миньорския град, за да реагира бързо, както досега. Експертите на екоинспекцията са през ден в ТЕЦ "Република", влизат в "Стомана Индъстри",пишат предписания за миризми и пушеци, изкараха цяла зима в пернишката топлоцентрала,обхождат поречието на Струма при всяко замърсяване",припомня Велинов. По думите му перничани не са забравили как при нощна проверка бе установен основен замърсител на въздуха в града.

Ако екоинспекторите се преместят в София, те няма да могат да реагират така светкавично на честите сигнали за замърсяване на въздуха и водата в района, убедени са от сдружение "Дишай, Перник". Гражданите са притеснени, че отдалечавайки контролния орган от града, проблемите на Перник ще останат на заден план в столичната екоинспекция.

"В нашето РИОСВ работят перничани и екологичните ни проблеми са общи. Градът ни е на челни позиции по замърсяване на въздуха и водите и не можем да останем без никакъв местен контрол", категорични са от сдружението. Още повече,че според тях,канонадата от инвестиционни предложения за горене на най-различни неща в Перник не секва.

Инициативният комитет "Спаси Перник" също се обяви срещу закриването на РИОСВ. Перник е град с доказано много проблеми в опазването на околната среда и водите,затова екоинспекцията трябва да бъде запазена, посочват от организацията. Становището им се споделя от кмета на общината Станислав Владимиров. Той заяви, че РИОСВ трябва да остане в Перник, защото градът има нужда от нея. В Перник има развита металургия, топлоелектрическа централа и други производства, които не бива да се контролират дистанционно, смята Владимиров. По думите му Перник е гореща екологична точка, с множество проблеми по опазване на околната среда и водите и затова екоинспекцията трябва да бъде ситуирана в града, както досега, предаде БТA.

От МОСВ обещават да се обособят изнесени работни места,извън седалището на РИОСВ, като ще се насочат експерти, които да осъществяват конкретни контролни правомощия. Ведомството посочва също, че е необходимо в спешен порядък да се осигури преструктурирането на РИОСВ-София, с оглед осигуряване на допълнителен експертен състав, който да осъществява по-ефективен и ефикасен контрол. Набелязаните промени ще доведат до по-бързо намаляване на случаите на създаване на опасност за околната среда, уверяват от МОСВ.

РИОСВ - Перник започва дейността си през ноември 1976 г. като Районна инспекция за опазване на природната среда. През 1997г. екоинспекцията в Перник става отдел към РИОСВ - София, но работи на територията на Перник. От 2003 г. до 2007г. отделът в Перник е закрит,а служителите му са пренасочени на работа в столицата. Контролният орган възстановява дейността си в миньорския град от август 2007г. Сега РИОСВ - Перник контролира територия с обща площ 5476,30 кв.км и население 312 366 жители.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини