Перничани възразяват срещу закриването на местната РИОСВ

Перничани възразяват срещу закриването на местната РИОСВ, алармира Ивайло Велинов - председател на сдружение "Дишай, Перник". В доклад до министъра на околната среда и водите Емил Димитров неговият заместник Красимир Живков предлага РИОСВ - Перник да се влее в РИОСВ - София. По този начин подвластни на столичната екоинспекция ще станат и териториите на областите Перник и Кюстендил. Стъпката е мотивирана с оптимизация на структурата на регионалните инспекции по околна среда и води,чийто брой ще се намали от 16 на 15.

РИОСВ - София обхваща територията на област София и София град, където е значително завишен броят на инвестиционните предложения, процедирани по реда на Закона за опазване на околната среда /ЗООС/, както и броят на подаваните сигнали за нарушения на екологичното законодателство, твърди заместник-министърът. Според него всичко това изисква провеждане на множество проверки и предприемане на навременни действия от териториалния орган. Общата численост на персонала в

РИОСВ-София към момента е 46 служители, която е недостатъчна, за да се гарантира ефективност и ефикасност в работата на регионалния орган на власт, е записано в доклада.

Териториалният обхват на РИОСВ-Перник включва общините от областите с административен център Перник и Кюстендил. Част от предприятията на територията на двете области имат специфичен предмет на дейност - ТЕЦ "Република", ТЕЦ "Бобов дол",площадки за съхранение и третиране на отпадъци,фармацевтична промишленост, металообработване. Това налага непрекъснат контрол от органите на екологичното законодателство. Специфичният икономически профил на областите Перник и Кюстендил предполага в РИОСВ да се съсредоточат експерти с подобна професионална експертиза,определена според икономическия профил на двете области, смята Живков. Според него експертният потенциал на пернишката екоинспекция е недостатъчен за контрол върху икономическите оператори.

Целта на извършваната промяна е повишаване на ефикасността и ефективността при осъществявания контрол от експертите на РИОСВ, уверява заместник-министърът. Според него чрез вливането на РИОСВ-Перник в РИОСВ-София ще се повиши експертността в администрацията, като натовареността на служителите ще се разпредели балансирано според професионалната им
компетентност.

"Перничани обаче са убедени, че РИОСВ трябва да остане в миньорския град, за да реагира бързо, както досега. Експертите на екоинспекцията са през ден в ТЕЦ "Република", влизат в "Стомана Индъстри",пишат предписания за миризми и пушеци, изкараха цяла зима в пернишката топлоцентрала,обхождат поречието на Струма при всяко замърсяване",припомня Велинов. По думите му перничани не са забравили как при нощна проверка бе установен основен замърсител на въздуха в града.

Ако екоинспекторите се преместят в София, те няма да могат да реагират така светкавично на честите сигнали за замърсяване на въздуха и водата в района, убедени са от сдружение "Дишай, Перник". Гражданите са притеснени, че отдалечавайки контролния орган от града, проблемите на Перник ще останат на заден план в столичната екоинспекция.

"В нашето РИОСВ работят перничани и екологичните ни проблеми са общи. Градът ни е на челни позиции по замърсяване на въздуха и водите и не можем да останем без никакъв местен контрол", категорични са от сдружението. Още повече,че според тях,канонадата от инвестиционни предложения за горене на най-различни неща в Перник не секва.

Инициативният комитет "Спаси Перник" също се обяви срещу закриването на РИОСВ. Перник е град с доказано много проблеми в опазването на околната среда и водите,затова екоинспекцията трябва да бъде запазена, посочват от организацията. Становището им се споделя от кмета на общината Станислав Владимиров. Той заяви, че РИОСВ трябва да остане в Перник, защото градът има нужда от нея. В Перник има развита металургия, топлоелектрическа централа и други производства, които не бива да се контролират дистанционно, смята Владимиров. По думите му Перник е гореща екологична точка, с множество проблеми по опазване на околната среда и водите и затова екоинспекцията трябва да бъде ситуирана в града, както досега, предаде БТA.

От МОСВ обещават да се обособят изнесени работни места,извън седалището на РИОСВ, като ще се насочат експерти, които да осъществяват конкретни контролни правомощия. Ведомството посочва също, че е необходимо в спешен порядък да се осигури преструктурирането на РИОСВ-София, с оглед осигуряване на допълнителен експертен състав, който да осъществява по-ефективен и ефикасен контрол. Набелязаните промени ще доведат до по-бързо намаляване на случаите на създаване на опасност за околната среда, уверяват от МОСВ.

РИОСВ - Перник започва дейността си през ноември 1976 г. като Районна инспекция за опазване на природната среда. През 1997г. екоинспекцията в Перник става отдел към РИОСВ - София, но работи на територията на Перник. От 2003 г. до 2007г. отделът в Перник е закрит,а служителите му са пренасочени на работа в столицата. Контролният орган възстановява дейността си в миньорския град от август 2007г. Сега РИОСВ - Перник контролира територия с обща площ 5476,30 кв.км и население 312 366 жители.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини