2/3 от водата за Перник ще е от София, съвсем малко ще идва от Студена

Над 2/3 от водата на Перник ще идва от водопровода на Мало Бучино, значително по-малко ще има вода от яз. "Студена". Това стана ясно от утвърдения месечен график за водоснабдяване на министерството на околната среда и водите за април месец. 

Министерство на околната среда и водите разрешава на ВиК- Перник да използва едва 0,3 млн. куб. метра от язовира, за сметка на това се разрешава използването на 0,780 млн. куб. метра от яз. "Бели Искър", колкото е максималния капацитет на новата тръба. 

Към днешна дата язовир "Студена" е пълен малко над една трета от максималния си обем. В язововира има 9 117 500 кубически метра при капацитет 25 519 100 куб. ,етра. За последното денонощие притокът е 1321 л/сек., а разходът е 336 л/сек.

От началото на април разходът би трябвало да е малко над 100 л/с, стига новият водопровод или тръбите в града да не се спукат пак.

От миналата седмица, след като започна ползването на новата тръба от Мало Бучино, перничани са на по лек воден режим, като водата се спира само нощем. По време на тестването на водопровода имаше голяма авария. Ежедневно обаче има множество аварии по водопреносната мрежа на Перник. Кранчетата са пресъхнали в три от най-големите пернишки квартали, както и част от околните села. 

Ограничава се и ползването на вода от четири язовира заради обем под 50%.

МОСВ е уведомило ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните дружества, които стопанисват язовирите, че трябва да предприемат мерки относно водоснабдяването от алтернативни водоизточници. С обем под 50% на запълване са: яз. "Студена", яз. "Асеновец", яз. "Ястребино" и яз. "Дяково". И четирите язовира се използват за питейно-битови нужди, два от тях се ползват и за промишлени води за предприятия на енергийния бос Христо Ковачки. 

Язовир "Асеновец" е запълнен с вода - 32,44%, а разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са 0,500 млн. м3, защото обемът на язовира е много нисък. От МОСВ съобщиха, че многократно са предупреждавали "ВиК"- Сливен за необходимостта от осигуряване на останалото количество за питейно-битово водоснабдяване от алтернативни водоизточници.

Язовир "Дяково" е запълнен с вода - 44,86% и е ограничено водоподаването за други цели освен за питейно-битовото водоснабдяване. МОСВ казаха, че са уведомили промишлените предприятия, които са използвали вода от язовира да си потърсят алтернативни водоизточници. Става въпрос главно за ТЕЦ "Бобов дол", където в момента тече проверка на прокуратурата дали продължава горенето на боклук без разрешително.

Язовир "Ястребино" е запълнен с вода на 31,41%, обемът в язовира гарантира осигуряването на питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо да се редуцира заявката на ВиК дружеството.

Язовир "Тича" e запълнен с вода на 52,30%, като от язовира се осигуряват водите за питейно-битово водоснабдяване на градовете Търговище, Шумен и Велики Преслав.

Според анализите притокът към язовира е значително по-малък от разхода и по тази причина, заявките на ВиК-Шумен и ВиК-Търговище са намалени в съответствие с използваните през предходните месеци водни количества.

Екологичното водно количество е редуцирано за 95% обезпеченост на притока и не са разрешени заявените води за напояване.

Продължава ремонтът на яз. "Белмекен" и яз. "Батак" до 16.04.2020 г. 

МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира и следи ежедневно състоянието им. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини