СЗО: Не вземайте ибупрофен при Covid-19

Световната здравна организация предупреди хората, страдащи от Covid-19 да не вземат ибупрофен – след като френските власти обявиха, че противовъзпалителното лекарство може да влоши състоянието на пациентите.

Говорителят на Световната здравна организация Кристиан Линдемайер съобщи, че експерти на агенцията проучват въпроса, като предстои да дадат допълнителни насоки.

Междувременно експертите препоръчват да се взема парацетамол.

Пациентите, които сега се лекуват с ибупрофен, трябва да се консултират с лекуващия си лекар.

Парацетамолът трябва да се взема в препоръчителните дози, защото предозирането може да увреди черния дроб.

Говорител на британската фармацевтична компания, произвеждаща Нурофен Reckitt Benckiser заяви, че компанията е наясно със загрижеността относно употребата на стероидни и нестероидни противовъзпалителни, продукти, включително ибупрофен, за лечение на Covid-19.

Здравето на пациентите е основен наш приоритет, казват от компанията и подчертават, че до момента липсват научни доказателства , че ибупрофен влошава състоянието на заразените с коронавирус.

Експерти на Reckitt Benckiser работят съвместно със Световната здравна организация и други местни здравни власти по темата и се очаква да оповестят допълнителна информация и насоки във връзка с употребата на ибупрофен.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини