Японско противогрипно лекарство ефективно срещу Covid-19

Здравните власти в Китай заявиха, че лекарство, използвано в Япония за лечение на нови щамове на грипния вирус, е ефективно при пациенти с коронавирус.

Джан Синмин, служител в китайското министерство на науката и технологиите, заяви, че фавипиравир, разработен от дъщерно дружество на Fujifilm, е дал обнадеждаващи резултати при клинични изпитвания в Ухан и Шенжен, включващи 340 пациенти.

"Той е  безопасен и очевидно ефективен", заяви Джан.

Пациентите, третирани с лекарството в Шенжен, дали отрицателни проби за коронавирус след 4-дневно лечение, докато при пациентите нетретирани с фавипиравир отрицателните резултати се появили след 11 дни.

В допълнение, изследване с рентген потвърдило подобрението в състоянието на белите дробове при около 91% от пациентите, лекувани с фавипиравир, в сравнение с 62% при тези които не били лекувани с медикамента.

Лекарите в Япония използват същото лекарство в клинични изпитвания с пациенти с коронавирус с леки до умерени симптоми, надявайки се, че то ще попречи на вируса да се размножи.

Източник от японското здравно министерство предполага, че лекарството не е толкова ефективно при хора с по-тежки симптоми, при които вирусът вече се е размножил.

Същите ограничения са установени и в изследвания, включващи комбинация от антиретровирусните препарати лопинавир и ритонавир.

През 2016 г. японското правителство осигури доставка на фавипиравир за борба с епидемията от вируса Ебола в Гвинея.

Фавипиравир трябва да бъде одобрен за по-мащабна употреба при пациенти с Covid-19, тъй като първоначално е бил предназначен за лечение на грип.

Възможно е такова одобрение да бъде получено още през май.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини