Причини да сте постоянно подути след хранене

Храни и напитки, които могат да причиняват този дискомфорт, както и някои състояния на храносмилателната система

Подуването на корема и появата на газове са мъчителен проблем, с който много хора се сблъскват. Това носи не само дискомфорт, но и може да повлияе негативно на всички дейности през деня. Ако коремът ви се подува веднага след хранене, това може да се дължи на някои от следните фактори:

Ядете прекалено бързо или твърде много

Сдъвкването на храната е от голямо значение за нейния правилен разпад и качественото усвояване на хранителните вещества. Някои от тях, като простите захари например, се усвояват още в устната кухина по време на щателното дъвчене. Активират се определени храносмилателни ензими, които насищат слюнката и спомагат за извършване на този процес. Чак след това храната бива оформена във вид, който позволява правилната ѝ обработка по-надолу в храносмилателния тракт.

Ако ядете прекалено бързо, тези процеси биват нарушени, от което може да произтече дискомфорт, лошо храносмилане, подуване, газове, запек и диария. Обилното хранене има сходен ефект.

Ядете храни, които предизвикват газове

Някои храни могат да предизвикат поява на газове и усещане за разпъване. Сред тях са зеленчуците от семейство Кръстоцветни (зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, кейл), изкуствени подсладители, храни с високо съдържание на фруктоза (преработени храни, сладкиши, десерти, вафли, бонбони). Тези храни и вложените в тях съставки са трудни за обработка от организма на някои хора и причиняват коремен дискомфорт.

Глутенът също е една от възможните причини за подуване и газове при хора с глутенова непоносимост или алергия към глутен.
Газираните напитки също спадат към възможните дразнители за храносмилателния тракт.

Храни, богати на големи количества фибри са сред възможните причинители на газове и подуване заради трудната обработваемост на тези вещества въпреки иначе полезното им действие спрямо организма.

Имате гастроинтестинален (храносмилателен) проблем

Синдромът на раздразненото дебело черво е една от възможните причини за подуване, газове и други видове дискомфорт в корема веднага след хранене. Лактозна нетолерантност, цьолиакия, глутенова чувствителност са също сред възможните причинители на това състояние.

Запек

Много хора страдат от констипация или запек. Една от честите причини за появата му е слабата перисталтика на червата. Бавните им движения не са достатъчни за редовна дефекация, което може да причини подуване и газове.




 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини