Открийте нови хоризонти пред себе си с тези пет хобита

За повечето от нас, нашите хобита са основен компонент в личния ни живот, но знаехте ли, че те, хобитата, могат да са полезни и за психическото и физическото ни здраве?

Доказано е, че много от забавните занимания—като писането—са полезни за здравето.

Хобитата ни осигуряват удовлетворяващо продуктивно използване на свободното ни време, а самата ни идентичност често се свързва с интересите, с които избираме да се занимаваме когато не сме на работа, не спим или не прекарваме време с любимите си хора.

Разбира се, повечето от нас си избираме хоби, защото му се наслаждаваме. Но както сте на път да откриете, любимото ви занимание представлява много повече от просто забавление.

Днес ще разгледаме пет хобита, които могат да подобрят здравето ви оттук насетне.

Танците: Забавна форма на физическа активност

Танците предоставят широк обхват от ползи за здравето и са лесен и достъпен начин за физическа активност за повечето хора. Помислете: не ви трябва кой знае какво, за да танцувате – само вие самите, музика и за предпочитане един двама приятели.

Танцуването е ненатрапчиво за тялото – можете да танцувате колкото буйно искате или просто да се движите в ритъма, в който се чувствате добре. Всеки може да танцува!

Танцуването е чудесна форма на упражнение и на забавление!

Дори и да сте срамежливи да се отпуснете на дансинга, почти всеки се наслаждава да движи тялото си в ритъма на музиката, дори и да го правите на спокойствие у дома си; няма правилен и неправилен начин на танцуване. Просто танцувайте, както се чувствате добре!

Танците са социална дейност, а ние знаем, че активното социално общуване е важно за цялостното ни здраве. И най-важното, танците са забавни. Това е безболезнена и вливаща енергия тренировка. Но как по-точни танцуването ни поддържа здрави?

Първо, танцуването е отлично упражнение за сърцето, а ние знаем, че кардио упражненията помагат за подобряването на сърдечно-съдовото ни здраве, повишават издръжливостта и укрепват костите и мускулите ни.

Преглед от 2011 година проучи 94 изследвания, в които са участвали 9917 души и откри, че танцуването поне три пъти на седмица сякаш подобрява равновесието при по-възрастните хора.

Това е важно, защото Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКЗ) всяка година съобщават за приемането на 2.8 милиона по-възрастни хора в спешните отделения за наранявания при падане.

Процентите на неволна смърт след падане сред възрастните хора също се повишават. ЦКЗ казват, че между 2005 и 2014, броят на неволна смърт след падане се е повишил от 43,000 на 100,000 души на 58000 на 100000 души.

Така че, ако дейност така лесна като танцуването може да помогне за избягването на тези неволни падания, тогава защо да не се впуснем в танците?

Танцуването е полезно и за здравето на мозъка. Изследване в списанието New England Journal of Medicine съобщи за връзка между редовното танцуване и 76 процентно снижаване на риска от деменция.

Градинарството е полезно за мозъка

Първоначално градинарството може да не ви се стори като физическа активност, но изследвания непрестанно съобщават, че поддържането на градината ви се свързва с множество неочаквани ползи за здравето.

Първо, обикновените занимания като плевене, садене и използване на различни градинарски инструменти, всичките са форма на незабележими аеробни упражнения, а ние знаем, че това са упражнения за мускулите и че те стимулират силата, издръжливостта и гъвкавостта ни.

Градинарството се свързва и с по-нисък риск от деменция.

Също така, да сме на открито е просто чудесно. Изследване от 2014 година, публикувано в списанието PLOS One откри, че градинарството и редовното каране на колело снижават вероятността от недостиг на витамин D| при по-възрастните хора.

А има и връзка между снижения риск от деменция и градинарството, като изследване съобщава за 36 процента по-нисък риск от деменция сред хората, които се занимават с градинарство всеки ден.

Градинарството също така се свързва със снижаване на риска от инфаркт и инсулт с до 30 процента в изследване от 2013 година, проведено в Института Каролинска в Стокхолм, Швеция.

Писане: Чудо оздравяващо раните

Наистина, седенето на бюро и писането на лаптоп или с химикалка върху хартия няма как да е полезно за здравето, нали? Пригответе се за шок.

Писането се свързва с редица ползи за психичното и физическо здраве, включващи подобрение на паметта, нивата на стреса и съня, наред с други неща.

Няколко изследвания например откриха, че писането за това какво изживяват, помага на пациенти с рак да се примирят със заболяванията си и помага на пациентите да противостоят на стреса като потенциално дори допринася за подобрени физически резултати.

Как писането може да ви направи по алтруистични?

Интригуващо изследване, проведено от изследователи в Университета на Окланд в Нова Зеландия дори проучи дали писането въздейства на бързината на зарастването на раните.

Изследователите карат една група участници да пишат 20 минути на ден за своето травмиращо изживяване, а на друга група възлагат да пишат също по 20 минути всеки ден за своите планове за следващия ден.

След две седмици от първия ден на писане от участниците са взети малки проби от кожата. Изследователите след това фотографират развитието на раните на всеки 3-5 дни до пълното им зарастване.

Те откриват, че 11 дни след биопсията, 76 процента от раните в групата писала за травмите си били зараснали, докато в групата участници, които пишели за дневните си планове, само 42 процента от раните били зараснали.

Общо взето, писането е чудесен начин за самоизразяване и макар че писането за травмите може да е пречистващо, съществуват и социални ползи от писането за широката публика. Воденето на блог, например, помага на хората да изграждат нови взаимоотношения и да създават общности около своите интереси.

Музиката е лекарство

Свиренето и слушането на музика също помагат както на психичното, така и на физическото ни здраве. През 2013 година вестник Medical News Today съобщи за първия голям преглед на доклади от изследвания, проучвали въздействието на музиката върху неврохимията.

Слушането на музика помага за снижаване на нивата на стреса.

Прегледът показа, че музиката стимулира имунната система, снижава нивата на стреса и безпокойството и облекчава депресията.

Сред пациенти, очакващи операция, слушането на музика се оказало по-ефикасно за снижаването на тревожността от предписваните с рецепти лекарства, а слушането и изпълняването на музика се свързвали с по-ниски нива на „стрес хормона” кортизол.

За да добиете представа доколко музиката възбужда мозъка, изследване от 2011 години също така сравнява реакцията на мозъка към музика с реагирането на храна и секс, понеже усещанията за удоволствие, извличани от трите дейности се движат от освобождаването на невротрансмитера допамин.

Домашните любимци: Полезни за сърцето

Всички видове домашни любимци са чудесни компаньони и ни помагат да сме по-здрави по много начини.

Според ЦКЗ, притежаването на домашен любимец не само ни осигурява възможност за физическа активност, да извършваме физически дейности на открито, и да се социализираме, но и може да ни помогне да снижим:

- кръвното си налягане

- нивата на холестерола

- нивата на триглицеридите

- усещането за самота.

Домашните любимци подобряват здравето на сърцето, казват изследвания.

И е добре да знаем, че всички посочени по-горе подобрения спомагат за снижаване до минимум на риска от получаването на инфаркт.

Обаче, изследване от 2013 година проучи връзката между самото притежаване на домашен любимец и пряката връзка със снижения риск от сърдечно заболяване сред собственици на домашни любимци, за които се съобщаваше в предишни изследвания.

„Притежаването на домашен любимец, особено на куче, се свързва със снижен риск от сърдечно заболяване”,  казва авторът на изследването Глен Н. Ливайн. Това може би означава, че по-здравите хора имат домашни любимци, или пък, че да имаш домашен любимец води до и снижава риска от сърдечно съдови заболявания”.

Ако имате редовно хоби, което ви е приятно, замислете как то подобрява здравето ви.

А ако мислите да се захванете с ново хоби, то тогава ние се надяваме, че тази статия ви е дала някои идеи как да сте по-здрави като в същото време се забавлявате!

Източник: zdravivsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
02 апр 2020
Последни новини