Отгледаха легендарна римска финикова палма от семена на 2000 години

Учени култивирали растения от семена на финикова палма, оцелели в руини и пещери в продължение на 2 000 години.

Забележителното постижение потвърждава изключителната жизнеспособност на ядките, които някога били част от сочните юдейски фурми – сорт, изгубен от векове.

Благодарение на младите фиданки, учените започнали да разплитат тайните на сложните практики по отглеждането им, чрез които се добивали фурмите, възхвалявани от Херодот, Гален и Плиний Старши.

В древна крепост, построена от цар Ирод Велики и пещери в Южен Израел между Юдейските хълмове и Мъртво Море, археолозите открили стотици семена от финиковата палма Phoenix dactylifera.

Учените подбрали 34 семена, за които смятали, че са най-жизнеспособни. Едно било отделено като контрола, останалите 33 били внимателно потопени във вода и фертилизатор.

6 от семената успешно покълнали и били кръстени Йона, Уриел, Боаз, Джудит, Хана и Ада.

Така учените имали възможност да проведат редица тестове и анализи.

Събрали фрагменти от обвивката на семената, които все още били свързани с корените на растенията. Те били идеални за радиовъглеродно датиране, което потвърдило, че семената са на възраст между 1 800 и 2 400 години.

Учените извършили генетични анализи и на самите растения, сравнявайки ги с наличната база данни от съвременни финикови палми. Това разкрило обмен на генетичен материал от финикови палми от Близкия изток и палмови дървета от Северна Африка.

Което път на свой ред подсказва употребата на сложни земеделски практики – умишлени кръстоски, за да се постигнат желани характеристики у отглежданите дървета.

Според Теофраст, Херодот, Гален, Страбон, Плиний Старши и Йосиф на ценните фурми се приписвали различни качества - голям размер, хранителна стойност, лечебни свойства, сладост и дълъг срок на годност, което им позволявало да бъдат изнасяни из цялата Римска империя.

Изследователите открили, че древните семена са с до 30% по-големи от днешните, което вероятно означава, че и плодовете също са били по-големи. Разбира се, покълването им след толкова дълго време се определя за истинско чудо.

Както всеки който работи със семена знае, качеството им се влошава с времето – колкото по-дълго ги съхранявате, толкова по-малко от тях ще покълнат след засаждане.

Ако учените открият как древните семена са запазили жизнеспособността си толкова дълго, това би могло да се окаже от значение за земеделието в наши дни.

Сочните фурми постепенно изчезнали след упадъка на Римската империя. Възможно е все още да се били отглеждани през 11-ти век, но със сигурност до 19-ти от тях вече нямало и следа.

Напълно възможно е сега да се завърнат, макар и само с научни цели.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини