Червеното и преработеното месо все пак не са добри за здравето

След като спорно проучване миналата есен препоръча на хората, че не е необходимо да променят диетата си по отношение на червеното и преработеното месо, голямо, внимателно анализирано ново проучване свързва консумацията на червено и преработено месо с малко по-висок риск от сърдечни заболявания и смърт., съобщават учените в EurekAlert!.

Изяждането седмично на две порции червено месо, преработено месо или домашни птици, но не и риба, е свързано с 3 до 7% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, установи проучването. Яденето седмично на две порции червено месо или преработено месо, но не и домашни птици или риба, е свързано с 3% по-висок риск от за преждевременна смърт, без разлика от причината, според новото проучване на Northwestern Medicine и Cornell University.

"Малка разлика е, но си струва да опитате да намалите червеното месо и преработеното месо", казва старшият автор на изследването Норина Алън, доцент по превантивна медицина в Северозападен университет по медицина в Фейнберг. "Консумацията на червено месо също е свързана с други здравословни проблеми като рака."

"Промяната на приема на тези животински протеинови храни може да бъде важна стратегия, която да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт на ниво популация", казва водещият автор на проучването Виктор Джонг, асистент по хранителни науки в Корнел, който прави изследването, когато е докторант в лабораторията на Алън.

Документът е публикуван в JAMA Internal Medicine.

Новите открития идват след на спорен мета анализ, публикуван миналия ноември, който препоръчва на хората да не намаляват количеството на червеното месо и преработеното месо, което ядат. "Всички интерпретираха, че е добре да се яде червено месо, но не мисля, че това е подкрепено от науката", каза Алън.

"Нашето проучване показва силна връзка със сърдечно-съдовите заболявания и смъртността", казва Джунг.

Какво трябва да ядем?

"Риба, морски дарове и растителни източници на протеини, като ядки и бобови растения, включително боб и грах, са отлична алтернатива на месото и се консумират недостатъчно в САЩ“, казва съавторът на проучването Линда Ван Хорн, професор по превантивна медицина във Фейнберг, член на Консултативния комитет за диетични насоки на САЩ до 2020 г.

Проучването открива връзка между приема на домашни птици и сърдечно-съдовите заболявания, но досегашните доказателства не са достатъчни, за да се даде ясна препоръка относно приема на домашни птици, заяви Джонг. Все пак пърженото пиле не се препоръчва.

Новото проучване обединява голяма разнообразна извадка от шест кохорти, включва продължителни последващи данни до три десетилетия и хармонизира данните с диетата. Изследването включва 29 682 участници (средна възраст от 53,7 години в началото, 44,4% мъже и 30,7% не са бели). Данните за диетата се предоставят от участниците, които са били анкетирани с дълъг списък какво са яли през предходната година или месец.

Основните констатации:

С 3 до 7% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт за хора, които ядат червено месо и преработено месо две порции седмично.

4% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания за хора, които ядат две порции домашни птици седмично, но доказателствата досега не са достатъчни, за да се направят ясна препоръка относно приема на домашни птици. Връзка може има с метода на готвене на пилето и консумацията на кожата, а не самото пилешко месо.

Няма връзка между консумацията на риба и сърдечно-съдовите заболявания или смъртността.

Ограниченията на проучването са, че хранителният прием на участниците е бил оценен еднократно и хранителното поведение може да се е променило с течение на времето. В допълнение, начините на приготвяне не са взети под внимание. Пърженото пиле, особено източниците на пържени мазнини, които допринасят за трансмастни киселини, и приемът на пържена риба са положително свързани с хроничните заболявания, заяви Джонг.

Другите автори са д-р Филип Гренланд, д-р Мерцедес Р. Карнетон, д-р Хонгян Нинг, д-р Джон Т. Уилкинс и д-р Доналд М. Лойд-Джоунс.

Изследването е финансирано от Национални здравни институти / Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта (R21 HL085375), Американската сърдечна асоциация, стратегически фокусирани изследователски мрежи и Медицинското училище Фейнберг.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини