Червеното и преработеното месо все пак не са добри за здравето

След като спорно проучване миналата есен препоръча на хората, че не е необходимо да променят диетата си по отношение на червеното и преработеното месо, голямо, внимателно анализирано ново проучване свързва консумацията на червено и преработено месо с малко по-висок риск от сърдечни заболявания и смърт., съобщават учените в EurekAlert!.

Изяждането седмично на две порции червено месо, преработено месо или домашни птици, но не и риба, е свързано с 3 до 7% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, установи проучването. Яденето седмично на две порции червено месо или преработено месо, но не и домашни птици или риба, е свързано с 3% по-висок риск от за преждевременна смърт, без разлика от причината, според новото проучване на Northwestern Medicine и Cornell University.

"Малка разлика е, но си струва да опитате да намалите червеното месо и преработеното месо", казва старшият автор на изследването Норина Алън, доцент по превантивна медицина в Северозападен университет по медицина в Фейнберг. "Консумацията на червено месо също е свързана с други здравословни проблеми като рака."

"Промяната на приема на тези животински протеинови храни може да бъде важна стратегия, която да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт на ниво популация", казва водещият автор на проучването Виктор Джонг, асистент по хранителни науки в Корнел, който прави изследването, когато е докторант в лабораторията на Алън.

Документът е публикуван в JAMA Internal Medicine.

Новите открития идват след на спорен мета анализ, публикуван миналия ноември, който препоръчва на хората да не намаляват количеството на червеното месо и преработеното месо, което ядат. "Всички интерпретираха, че е добре да се яде червено месо, но не мисля, че това е подкрепено от науката", каза Алън.

"Нашето проучване показва силна връзка със сърдечно-съдовите заболявания и смъртността", казва Джунг.

Какво трябва да ядем?

"Риба, морски дарове и растителни източници на протеини, като ядки и бобови растения, включително боб и грах, са отлична алтернатива на месото и се консумират недостатъчно в САЩ“, казва съавторът на проучването Линда Ван Хорн, професор по превантивна медицина във Фейнберг, член на Консултативния комитет за диетични насоки на САЩ до 2020 г.

Проучването открива връзка между приема на домашни птици и сърдечно-съдовите заболявания, но досегашните доказателства не са достатъчни, за да се даде ясна препоръка относно приема на домашни птици, заяви Джонг. Все пак пърженото пиле не се препоръчва.

Новото проучване обединява голяма разнообразна извадка от шест кохорти, включва продължителни последващи данни до три десетилетия и хармонизира данните с диетата. Изследването включва 29 682 участници (средна възраст от 53,7 години в началото, 44,4% мъже и 30,7% не са бели). Данните за диетата се предоставят от участниците, които са били анкетирани с дълъг списък какво са яли през предходната година или месец.

Основните констатации:

С 3 до 7% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт за хора, които ядат червено месо и преработено месо две порции седмично.

4% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания за хора, които ядат две порции домашни птици седмично, но доказателствата досега не са достатъчни, за да се направят ясна препоръка относно приема на домашни птици. Връзка може има с метода на готвене на пилето и консумацията на кожата, а не самото пилешко месо.

Няма връзка между консумацията на риба и сърдечно-съдовите заболявания или смъртността.

Ограниченията на проучването са, че хранителният прием на участниците е бил оценен еднократно и хранителното поведение може да се е променило с течение на времето. В допълнение, начините на приготвяне не са взети под внимание. Пърженото пиле, особено източниците на пържени мазнини, които допринасят за трансмастни киселини, и приемът на пържена риба са положително свързани с хроничните заболявания, заяви Джонг.

Другите автори са д-р Филип Гренланд, д-р Мерцедес Р. Карнетон, д-р Хонгян Нинг, д-р Джон Т. Уилкинс и д-р Доналд М. Лойд-Джоунс.

Изследването е финансирано от Национални здравни институти / Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта (R21 HL085375), Американската сърдечна асоциация, стратегически фокусирани изследователски мрежи и Медицинското училище Фейнберг.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини