Онкологични и други заболявания могат да се окажат заразни в крайна сметка

Учени от Канадския институт за напреднали изследвания (CIFAR) твърдят, че онкологични и други заболявания, считани за незаразни, могат да се предават от човек на човек чрез микробиома.

Според проучването бактериите, живеещи в нашите черва, играят значителна роля при различни здравословни състояния като затлъстяване, възпаления и дори рак, които са неинфекциозни заболявания. 

Авторите основават своята хипотеза на три различни доказателства. Първо, те демонстрират, че хората с широк спектър от състояния, от затлъстяване и възпалителни заболявания на червата до диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, имат променен микробиом.

По-нататък те показват, че променените микробиоми, когато се вземат от болни хора и се поставят в животински модели, причиняват заболяване.

И накрая, те предоставят доказателство, че микробиомът е естествено преносим. Например съпрузите, които споделят общ дом, имат по-сходни микробиоми от близнаци, които живеят отделно.

"Когато комбинирате тези факти, те насочват към идеята, че много традиционно незаразни болести могат да бъдат заразни в крайна сметка", казва водещият автор Б. Брет Финлай от CIFAR, професор по микробиология в Университета на Британска Колумбия.

Еран Елинав, автор на статията, сътрудник на CIFAR и професор от Института за наука Weizmann, счита, че проучването е сериозен аргумент за по-широко мислене за болестта. "То предоставя нови възможности за намеса в някои от най-разпространените и обезпокоителни заболявания в света", казва той. "Вече можем да мислим за модулиране на факторите на околната среда и микробиома, а не само за човешкия организъм, домакин на зараза".

"Неинфекциозните заболявания", включително сърдечна-съдовите заболявания, ракът и белодробните заболявания, сега са най-честите причини за смърт - 70 процента от смъртните случаи в световен мащаб. Тези заболявания се считат за "незаразни", тъй като се смята, че са причинени от комбинация от генетични фактори, начин на живот и фактори на околната среда и не могат да се предават между хората. Световната здравна организация отхвърля вероятността ракът да бъде заразно заболяване.

Проучването е публикувано в Science.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини