Ключът към "вечната младост" е в червата

Възможно ли е изпражненията да са ключът към "вечната младост"? Може би не е толкова странно (и неприятно), колкото звучи на пръв поглед.

Според ново проучване, публикувано в Nature Aging, трансплантирането на чревна микрофлора от млади на стари мишки е обърнало някои от ефектите, асоциирани със стареенето на мозъка. Учени от APC Microbiome Ireland (APC) към Университета в Корк (UCC) извършиха фекална трансплантация, като прехвърлиха бактерии от стомашно-чревния тракт на млада мишка (3-4 месеца) в стара (19-20 месеца) и обратното.

По-възрастната мишка, която е получила чревните бактерии от по-младата, започва да проявява биомаркери, включително метаболити и модели на генна регулация, които човек би могъл да наблюдава у млада мишка. Нещо повече - фекалните транспланти от по-младата подобряват поведението на по-старата, която успява да се справи по-добре когнитивни тестове, оценяващи нейната памет, тревожност и способност да научава нови неща. Трансплантите, прехвърлени от старата в младата мишка обаче не оказват никакъв ефект.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини