За първи път трансплантираха на човек сърдечни мускули, отгледани лабораторно

Изследователи от японския университет в Осака обявиха успешното завършване на първата по рода си трансплантация на сърце.

Вместо да заменят цялото сърце на пациента с нов орган, изследователите поставят разградими листове с клетки на сърдечен мускул върху увредените области на сърцето. Ако процедурата има желания ефект, в крайна сметка би могла да премахне нуждата от някои трансплантации на цяло сърце.

За да отгледат клетки на сърдечния мускул, екипът започнал с индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS). Това са стволови клетки, които изследователите създават, като вземат клетките на възрастен, често от кожата или кръвта му, и ги върнат в подобно на ембрионално  плурипотентно състояние.

В този момент изследователите могат да накарат iSP клетките да се превърнат в каквато и да е клетка. В случая с това японско проучване, изследователите създали клетки на сърдечния мускул от iSP клетките.

Пациентът, получил трансплантацията, страда от исхемична кардиомиопатия -състояние, при което сърцето на човек има проблеми с изпомпването, тъй като мускулите му не получават достатъчно кръв.

В тежки случаи състоянието може да изисква трансплантация на сърце, но екипът от университета в Осака се надява, че мускулните клетки на листа ще отделят протеин, който помага за регенерирането на кръвоносните съдове, като по този начин ще подобри сърдечната функция на пациента.

Изследователите планират да наблюдават пациента през следващата година и се надяват да проведат същата процедура на девет други хора, страдащи от същото състояние в рамките на следващите три години.

Ако всичко върви добре, процедурата може да се превърне в много необходима алтернатива на сърдечните трансплантации. Не само е далеч по-лесно да се получат iPS клетки, отколкото да се намери подходящо донорско сърце, но и е по-вероятно имунната система на пациента да приеме клетките, отколкото нов орган.

"Надявам се, че (трансплантацията) ще се превърне в медицинска технология, която ще спаси колкото се може повече хора, тъй като видях много животи, които не можах да спася", заяви изследователят Йошики Сава на пресконференция, според Japan Times.

Тази статия първоначално е публикувана във Futurism.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини