Необичайни следи предполагат, че гигантски динозаври може би са се движили през водата на предни крака

Необичайни следи, оставени от едни от най-големите съществували динозаври оставят палеонтолозите изненадани. Гигантските обли стъпки, открити в Тексас, ясно показват, че гигантските завроподи (клон динозаври вкл. Бронтозавър, Брахеозавър и Диплодок), ходили на четири крака, са живели на това място, но са оставили единствено следи от предните си крака. 

Учените предполагат, че вероятно гигантите са се придвижвали из езера или реки, използвайки само предните си крака, за да се отблъсват от дъното. 

В ново проучване, публикувано в Ichnos, учени от Музея за наследството в Тексас хил кънтри, Музея за природни науки в Хюстън и Университета Пърдю формират хипотеза какъв сценарий би могъл да доведе тези праисторически гиганти, нуждаещи се от четири здрави крака, за да поддържат масивното си тяло, да преминат евентуално в ходене на два. 

Отпечатъците от стъпки, някои с ширина 70 см, са открити във варовикова кариера близо до Остин през 2007 г. Слоят, в който се намират, е датиран на около 110 милиона години. Трудно е да се определи размерът или видът на динозаврите само по отпечатъците, но размерът на стъпките предполага, че става дума за един от трите най-големи завропода, откривани в тази част на Северна Америка - Astrophocaudia, Cedarosaurus или Sauroposeidon.

Идеята, че тези масивни същества са ходили на два крака, при това на предните, вместо на задните, е абсурдна, смятат експерти. Но откриването на следи само от предни крака на големи завроподи не е нечувано, макар и да е рядко. Теорията, че следите може да са оставени от "плуващ" динозавър, е формирана още през 40-те години, когато подобни отпечатъци са открити в корито на древна река в Тексас, от времето когато се е смятало, че завроподите са водни животни.  

Колкото повече фосили се откриват, толкова повече се потвърждава, че те са земни животни и отпечатъците от предни крака може би са свързани с разпределението на теглото. Една от основните теории е, че центъра на масите на тези грамадни динозаври е изнесен към предната им част, което означава, че предните крака понасят основно теглото и затова оставят по-дълбоки следи на земята. 

Но други отпечатъци от завроподи, откривани в Тексас, показват и четирите крака, тоест задните крака са оставили следи, дълбоки колкото и предните. Освен това следите само от предни крака са на особена по-голяма дистанция едни от други, в сравнение с други откривани отпечатъци. Това предполага, че придвижването на два крака е било по-скоро необичайно за тези животни, което отвежда учените отново до теорията за "плуващите" завроподи. 

Илюстрация на предполагаемата хипотеза на оттласкване

Може да изглежда невероятно за земно животно с тегло около 60 тона да плува, но тези динозаври имат огромни бели дробове и въздушни джобове в костите си, което прави телата им изненадващо леки. Въпреки това учените предполагат, че не става дума точно за плуване, а по-скоро за носене през водата, която е достигала до раменете им, използвайки предните си крака, за да се оттласкват от дъното за да поддържат контрол и баланс.

"Въпреки че предполагаемото необичайно поведение не включва задължително "плуване", трябва да се вземе предвид възможността... следите от предни крака на завроподи да са направени от динозаври, които са се носили през вода, достатъчно дълбока, за да се оттласкват напред с предните си крака, докато задните са се носили над дъното", пишат авторите. "Подобен оттласкващ се завропод може след това да се плъзга с тялото си, поддържано от водата, и затова да изминава по-голямо разстояние, оставяйки по-широко разстояние между следите... Ако основната част от теглото на динозавъра се носи на повърхността, това също може да даде като резултат плитки следи от предни крака."

Учените отбелязват, че докато не се съберат повече доказателства, от останки или други следи, открити в тази част на Тексас, или следи от предни крака от други райони, които са били под вода, това обяснение все още остава само хипотеза. 

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини