Цената на водата скача от 1 януари с до 9,26% в почти цялата страна

От 1 януари 2020 г. се предвижда увеличение на цените на ВиК услугите в почти цялата страна с между 0,1 и 9,26%.

Доклад, който беше разгледан днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) показва, че Кърджали е градът, в който се планира най-голямо поскъпване на ВиК услугите - с 9,26 на сто. Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1%. За София-град увеличението ще е с 6,64 на сто.

Ценовият скок, предвиден за Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването и дори режим на водата, ще е от 3,29 на сто в сравнение с цените на ВиК услугите тази година.

Община Перник и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обаче могат да не повишат цените на ВиК услугите в града, ако решат, коментира пред журналисти Ивайло Касчиев - шеф на Дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране в КЕВР. "Комисията за енергийно и водно регулиране утвърждава пределни цени", добави той.

Касчиев припомни, че ВиК дружеството в Перник е с ограничена отговорност. Община Перник също е собственик на част от неговия капитал и участва в управление му. Освен това МРРБ във ВиК Перник притежава 51 процента от капитала и е мажоритарен собственик. Затова регионалното министерство може да спре предвиденото от КЕВР увеличение на ВиК услугите с 3,29 на сто от 1 януари 2020 г.

За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата - Шумен, се предвижда увеличение с 3,71 на сто.

За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 процента в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4,27 и 2,75 процента, се посочва в доклада на КЕВР.

За област Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени. Според доклада на КЕВР предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена е 3,42 лв./ куб. м, цените на ВиК услугите в Разград от 1 януари 2020 г. ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на комисията Иван Иванов.

Докато течеше заседанието, пред сградата се проведе протест на граждани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини