Манолова: Предстои вдигане на цената на водата в цялата страна, дори и в Перник

Предстои вдигане на цената на водата в Перник с над 3 %, с 9 % в Кърджали, със 7 % в София, което ще донесе 11 млн. лв. повече на ВиК-дружеството само от битовите потребители, а в Разград цената на водата излиза над прага за социална поносимост, което трабява да се регулира. Това заяви в позиция на гражданската платформа „Изправи се.БГ” председателят на формацията Мая Манолова.

Вчера на интернет-страницата на КЕВР беше публикуван доклад за изменение на цените на ВиК-услугите, считано от 1 януари 2020 г. на тези ВиК-оператори, които имат утвърдени от Регулатора бизнес-планове. От доклада се вижда увеличение, което ще засегне включително градовете, в които има режим на водата, коментира още Манолова.

Според данните на КЕВР социалната поносимост на цената на ВиК-услугите за 2020 г. е с 18 % по-висока от определената за 2019 г. Все пак доходите на столичани не са се увеличили с 18 % за последната година, като се вземе предвид и това, че се увеличиха и цените на тока и парното, посочва още Манолова.

Най-голямо повишение има на цените за ВиК- Кърджали - с над 9 %, след това за София с около 7 %, а за Перник, независимо от водната криза, увеличението е с 3,3 %, посочва още Манолова.

Тя дава пример и с най-високата цена във ВиК-сектора, която ще плащат гражданите на Шумен - 3,52 лв. на кубик.

Експертите на гражданската платформа посочват, че цените са повишени с процента на инфлацията от датата на влизането в сила на бизнес плана към месец октомври 2019 г., но те ще бъдат втори път изменени, след като НСИ публикува инфлацията за месец ноември 2019 г.

Прави впечатление, че за ВиК-операторите в Ловеч и Разград цената е повишена съответно с 1 % и с 2 %, независимо че бизнес-плановете на двете дружества са влезли в сила от 1 септември 2019 г.

Има и едно дружество – ВиК-Разград, в което цената на водата преминава над прага на социалната поносимост (3,66 лв.) и КЕВР в доклада си намалява сумата до размера на прага, а именно до 3,42 лв. на куб.м., казва още Манолова.

В доклада на КЕВР за втора поредна година липсва информация на база на какви конкретни числови данни от НСИ е определена социалната поносимост на цената на ВиК-услугите. Посочени са съответните данни за социалната поносимост за 1 куб.м вода, без да има информация за средномесечния доход на едно лице, както са изискванията на Закона за регулиране на ВиК-услугите.

В доклада за пореден път няма никаква информация за какво ВиК-операторите ще използват средствата от увеличението на цените на ВиК-услугите. Например само за София в дружеството ще влязат допълнително над 11 млн.лв. само от битовите потребители, но никъде не е посочено дали с тези пари ще се увеличават възнагражденията или ще се ползват за инвестиции, или за други дейности, посочва още Манолова.

По мнението на гражданската платформа „Изправи се.БГ”, КЕВР не си изпълнява основното задължение по Закона за енергетиката да има публичност и прозрачност в дейността. Това не е политика по регулиране на цените, а дейност само в интерес и полза на ВиК-операторите, без да се защитават интересите на битовите потребители, се посочва още в позиция на гражданската мрежа.

От мрежата припомнят, че на 17 декември 2019 г. от 10,00 часа в сградата на КЕВР ще се проведе открито заседание, на което ще бъдат обсъдени предложените изменения на цените.

Източник: offnews

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ba
    Balochistan
    3 0
    18:29, 12 дек 2019
    ГЕРБ благодари на своите избиратели.
  • 2
    Не
    Независими ли
    2 0
    21:12, 13 дек 2019
    Всички вик в България се управлява от управители представители и назначени от гврб. Те си назначиха екипи от герб, които си нямат хабер от управление., работа и т.н. Та всички деййствия и бездействия във вик дружествата свързани с водата, канала и пречистването е тяхно дело! Не се учудвам, че остават след селата и градове нез вода...
  • 3
    Ис
    Искра
    0 0
    09:31, 12 мар 2020
    А Манолова пак гледа само софиянци - то цената на водата в Хасково например и преди си беше по-висока отколкото в София, а доходите са по-малки отколкото в София. И на Хасковлии също не са се вдигнали доходите... Добре е Манолова и новинарите да разберат най-накрая, че в България има и други населени места освен София.
Последни новини