Равенството между жените и мъжете в България рязко спада

Равенството между жените и мъжете в България рязко е намаляло от 2006 г. насам – това показва ежегодният доклад на Световния икономически форум. (Целия текст можете да прочетете в прикачения файл.)

Организацията, която всяка година събира политически и корпоративни лидери от цял свят в швейцарския курорт Давос, измерва неравенството, отчитайки икономическите възможности, образованието, здравето и политическото влияние на мъжете и жените.

България е на 49- място от 153 страни в глобалната класация, докато през 2006 г. е била на 37-о. Единственият критерий, по който страната се справя по-добре сега, е икономическото участие на жените. Но по отношение на образователните постижения, здравеопазването и оцеляването и особено на политическото овластяване позициите ѝ са по-ниски.

По отношение на икономическите възможности за жените България е на 52 място, по образователни постижения – на 85-о. 41 позиция страната има по отношение на здравеопазването и оцеляването, а 60-а – по политическо овластяване.

В региона – Източна Европа и Централна Азия – Латвия е на първо място, следват я Албания и Молдова. България е на 10-о място от 26 държави и се намира между Полша и Румъния. На последно място в региона е Таджикистан.

България обаче има три първи места – по отношение на жените като професионални и технически служители, достъпа им до университетско образование и продължителност на живота.

На последно място в глобалната класация са Пакистан, Ирак и Йемен, а на първите – Исландия, Норвегия, Финландия, Швеция и Никарагуа.

Два века и половина до икономическото равенство

На жените ще бъдат необходими над два века и половина, за да постигнат същите икономически възможности като мъжете, ако неравенството между половете продължи да се затваря със сегашния бавен темп, гласи общата оценка на форума.

Докладът тази година очертава все по-голямата необходимост от спешни действия, посочи основателят на форума Клаус Шваб, предупреждавайки, че цялостният икономически растеж и развитие няма да бъдат постигнати без участието на жените.

В зората на второто десетилетие на XXI век изграждането на по-справедливи и по-отворени икономики трябва да бъде целта, която да си поставят световните, национални и бизнес лидери, допълни той.

Общото неравенство между половете е намаляло с 1 процентен пункт до 31 процента тази година, като напредъкът в политическото представителство на жените е взел превес над отстъплението в икономическата сфера.

Жените са на път да се радват на същите образователни възможности, като мъжете след едва 12 години, но за постигането на политическо равенство ще бъдат необходими 95 години, а за равенство в икономическите перспективи - 257 години, ако се запазят сегашните темпове на промени, прогнозират експертите.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини