Закриват ТЕЛК към Областната болница в Ловеч

Ръководството на Областната болница в Ловеч започва процедура по закриване на ТЕЛК-а към лечебното заведение, след като вчера целият състав на комисията подаде молби за напускане заради завръщането на работа на председателя ѝ д-р Донка Минкова, която е подсъдима за взимане на подкуп, съобщи БНР.

Директорът на болницата д-р Румяна Нановска обясни, че е дала седемдневен срок на д-р Минкова да отговори на предложението да бъде освободена от длъжността председател, като ѝ бъдат изплатени всички обезщетения.

„Все още нямам отговор от нея. Когато го получа, ще предприемем действия по закриване на ТЕЛК-а, заяви д-р Нановска.

Д-р Минкова е категорична, че няма да приеме това предложение и се връща на работа. По повод нежеланието на състава на комисията да работи с нея тя отговори, че също не иска да работи с тях, тъй като е установила много сериозни нарушения в дейността. За това е уведомила д-р Нановска и главния прокурор. По думите й тече проверка по случая.

Директорът на болницата допълни, че в момента комисията работи, но се върви към освобождаването ѝ. ТЕЛК ще има но няма да бъде в този състав, уточни д-р Нановска. Настоящият екип ще работи до започване на процедурата по закриването.

Процедурата по назначаване на нова комисия ще отнеме около месец. Дотогава пациентите ще се пренасочват към Троян.

До тази ситуация се стигна след като служителите в комисията колективно подадоха оставки. Причината за решението им е връщането на работа на бившата директорка на ТЕЛК – д-р Донка Минкова. Тя бе временно отстранена в края на януари, след като полицията я арестува за получаване на подкуп за издаване на фалшиво решение, а шефският й пост беше зает от д-р Правда Генова.

Д-р Минкова, заедно с посредник в схемата с незаконни ТЕЛК-ове, бяха с повдигнати обвинения. Това се случи по време на мащабна акция на ГДБОП и прокуратурата, която разкри злоупотреби при издаване на медицински
експертизи.

През април д-р Минкова бе пусната „под домашен арест". Адвокатът й поиска тя да бъде пусната под гаранция с аргумента, че няма доказателства да е взимала подкупи, защото липсват нейни отпечатъци върху парите и документите, които бяха открити в дома й. Няколко месеца по-късно мярката й беше променена на „парична гаранция".

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини