Медицинските специалисти вдигат палатките, след обещание да бъдат изпълнени исканията им

Медицинските специалисти вдигат палатките, но имат готовност да изградят палаткови лагери в цялата страна, ако поетите на срещата ангажименти от здравния министър и премиера не бъдат изпълнени. Това стана ясно на брифинга след близо двучасовата среща между протестиращите, премиера и министрите на здравеопазването и социалната политика.

"Разчитаме на мъжката дума, че това, което обсъдихме на срещата, ще има видими резултати в кратки срокове", заявиха протестиращите, чиито искания бяха обявени преди дни по време на работната среща с министър Ананиев. Днес беше препотвърдена готовността за строг контрол над дейността на лечебните заведения и справедливо преразпределение на публичните средства. Министърът на здравеопазването е поел ангажимент идния четвъртък, когато се очаква да бъде подписан Националният рамков договор, отново да се срещне с представители на протестиращите медицински специалисти.

Обсъдени са били и колективните трудови договори. Искането на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти е работодателите да бъдат задължени да подпишат КТД, независимо от собствеността на лечебното заведение. Коментирани са и условията на труд и какви реформи да бъдат направени за подобряването им. 

Отново е бил поставен въпросът за стартови заплати за медицинските сестри от 950 лв., както и за промени в работното време на интензивните звена и заплащането на извънредния труд. По думите на Мая Илиева това може да стане след консултация с останалите синдикати, тъй като изисква промяна в нормативните документи.

"Обещаха ни изключително много проверки на различни иституции за това дали се надписват клинични пътеки и изобщо дали има нарушения в съответните лечебни заведения - повече на брой проверки и включване на други органи", каза още Илиева и допълни, че методиката за формиране на заплатите, тепърва ще бъда заложена в НРД, в който ще се разпише процентното разделение на заплатите. "Това ще стане следващата седмица и тогава ще го видим", каза тя.

Надежда Маргенова, мед. сестра от Сливен съобщи поетите ангажименти към медицинските сестри от извънболничната помощ: "Министър председателят каза, че след като въведем НРД, болниците които няма да могат да постигнат размера, който е посочен като възнаграждения ще помислят по какъв начин ще помогне държавата там, където не достигат възможностите. Повдигнахме въпроса и заплатите на медицинските специалисти в детските градини, училища и социални заведения. Министър Ананиев ни увери, че в момента се провеждат разговори със Столича община, предстоят срещи и с ръководства на другите населени места в страната, за да се повишат и там възнагражданията на колегите ни. Все пак медицински сестри има и в извънболничната помощ."

"Започваме подготовка за истинска реформа в здравеопазването и ако това не се случи, ще ни видите отново и то навсякъде", категорични бяха протестиращите след срещата.

Припомняме, че първоначално срещата на премиера с медицинските специалисти от палатковия лагер беше обявена за утре, 17 декември. По-късно днес беше съобщено, че Борисов ще разговаря с тях още тази вечер заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои.

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Me
  med
  0 0
  13:13, 17 дек 2019
  Обещаното не е като даденото, особено обещанията на Еднокнижникът.

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
01 апр 2020
Последни новини