Коронавирусът засяга мозъка както Паркинсон и деменцията, ново изследване

Изследвания показват, че новият коронавирус (SARS-CoV-2) засяга не само белите дробове, но и други тъкани - носната лигавица, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Това може да обясни защо много болни хора губят обонянието си, имат храносмилателни проблеми или неправилно функциониране на кръвоносната система.

COVID-19 може да причини сериозни смущения в мозъка, включително делириум, който се изразява в объркване и бълнуване, временно увреждане на паметта и умствените способности.

В ново проучване неврофизиолозите, ръководени от Ингрид Филипенс от Центъра за биомедицински изследвания в примати в Рийсвейк, Холандия, предполагат възможна причина за тези проблеми. Те наблюдават развитието на инфекция при четири макаци резус (Macaca mulatta) и четири ракоядни майкаци (Macaca fascicularis).

Учените се интересували дали вирусът може да проникне директно в мозъчните клетки на приматите и дали това ще доведе до видими смущения в работата им. Отговорът на този въпрос е важен, тъй като учените все още не могат да кажат със сигурност с какво точно са свързани някои нарушения в работата на съзнанието и паметта на заразените с коронавирус - с проникването на инфекцията в мозъка или с ефекта му върху функционирането на кръвоносната система.

За да разберат, Филипенс и нейните колеги наблюдават в продължение на две седмици как се променя мозъчната функция на макаците, заразени с SARS-CoV-2.

Учените хранели животните със захар, която била "маркирана" с радиоактивен изотоп на фосфора. Това позволило на изследователите да проследят кои региони на мозъка консумират тази захар.

Наблюденията им показали, че вирусът действително е проникнал в клетките на мозъка в различни части от него - например в малкия мозък, в моторната кора и в хипокампуса. Учените потвърдили тези косвени резултати, като анализирали проби от мозъчна тъкан на животни за следи от РНК вирус.

Във всички случаи по време на проникването на вируса в мозъка на макаците се развивало възпаление и се образували така наречените тела на Леви - натрупвания на протеини, които обикновено се срещат при носители на болестта на Паркинсон и някои форми на сенилна деменция.

Тези структури се появили дори при онези макаци, при които болестта не се проявявала външно.

Засега неврофизиолозите не могат да кажат със сигурност как вирусът провокира образуването на тези натрупвания на протеини и допринася за развитието на възпаление. Независимо от това, както заключават авторите на статията, съществуването на такива странични ефекти трябва да се има предвид при оценка на възможните дългосрочни последици от пандемията на COVID-19.

Статията на учените не е прегледана от независими експерти и не е проверявана от редакторите на научни списания. Следователно, заключенията от тази и подобни статии трябва да се третират с едно наум.

doi: https://doi.org/10.1101/2021.02.23.432474

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини