Коронавирусът засяга мозъка както Паркинсон и деменцията, ново изследване

Изследвания показват, че новият коронавирус (SARS-CoV-2) засяга не само белите дробове, но и други тъкани - носната лигавица, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Това може да обясни защо много болни хора губят обонянието си, имат храносмилателни проблеми или неправилно функциониране на кръвоносната система.

COVID-19 може да причини сериозни смущения в мозъка, включително делириум, който се изразява в объркване и бълнуване, временно увреждане на паметта и умствените способности.

В ново проучване неврофизиолозите, ръководени от Ингрид Филипенс от Центъра за биомедицински изследвания в примати в Рийсвейк, Холандия, предполагат възможна причина за тези проблеми. Те наблюдават развитието на инфекция при четири макаци резус (Macaca mulatta) и четири ракоядни майкаци (Macaca fascicularis).

Учените се интересували дали вирусът може да проникне директно в мозъчните клетки на приматите и дали това ще доведе до видими смущения в работата им. Отговорът на този въпрос е важен, тъй като учените все още не могат да кажат със сигурност с какво точно са свързани някои нарушения в работата на съзнанието и паметта на заразените с коронавирус - с проникването на инфекцията в мозъка или с ефекта му върху функционирането на кръвоносната система.

За да разберат, Филипенс и нейните колеги наблюдават в продължение на две седмици как се променя мозъчната функция на макаците, заразени с SARS-CoV-2.

Учените хранели животните със захар, която била "маркирана" с радиоактивен изотоп на фосфора. Това позволило на изследователите да проследят кои региони на мозъка консумират тази захар.

Наблюденията им показали, че вирусът действително е проникнал в клетките на мозъка в различни части от него - например в малкия мозък, в моторната кора и в хипокампуса. Учените потвърдили тези косвени резултати, като анализирали проби от мозъчна тъкан на животни за следи от РНК вирус.

Във всички случаи по време на проникването на вируса в мозъка на макаците се развивало възпаление и се образували така наречените тела на Леви - натрупвания на протеини, които обикновено се срещат при носители на болестта на Паркинсон и някои форми на сенилна деменция.

Тези структури се появили дори при онези макаци, при които болестта не се проявявала външно.

Засега неврофизиолозите не могат да кажат със сигурност как вирусът провокира образуването на тези натрупвания на протеини и допринася за развитието на възпаление. Независимо от това, както заключават авторите на статията, съществуването на такива странични ефекти трябва да се има предвид при оценка на възможните дългосрочни последици от пандемията на COVID-19.

Статията на учените не е прегледана от независими експерти и не е проверявана от редакторите на научни списания. Следователно, заключенията от тази и подобни статии трябва да се третират с едно наум.

doi: https://doi.org/10.1101/2021.02.23.432474

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини