Пиенето на кафе намалява риска от Алцхаймер и Паркинсон

Ново проучване, направено от Института за мозъка& Крембъл, част от изследователския институт Крембъл, предполага, че ефектът от сутрешното кафе може да надхвърля познатия ни - на приток на енергия ;и концентрация. Пиенето на кафе може също да предпази от развитие на болестта на Алцхаймер и на Паркинсон.

"Консумацията на кафе изглежда има някаква връзка с намаляването на риска от развитие на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, казва д-р Доналд Уейвър, съпредседател на института "Крембъл". "Но ние искахме да разберем защо и какви съединения участват и как те могат да повлияят на свързания с възрастта когнитивен упадък".

Д-р Уейвър, д-р Рос Манчини, изследовател по медицинска& химия и Янфей Уанг, биолог, изследват три различни вида печено кафе, тъмно печено и безкофеиново тъмно печено.

"Кофеиновото и безкофеиновото тъмно печено кафе имаха идентични резултати в първоначалните експериментални тестове", казва д-р Манчини. Така че ние забелязахме рано, че защитният ефект не може да се дължи на кофеина."

След това д-р Манчини идентифицира група съединения, известни като фенилиндани, които се появяват в резултат на процеса на печене на кафените зърна. Фенилинданите са уникални по това, че те са единственото изследвано в проучването съединение, което предотвратява или по-скоро инхибира както бета амилоид, така и тау - двата белтъчни фрагмента, свързани с болестите на Алцхаймер и на Паркинсон. "Така че фенилинданите са двоен инхибитор. Много интересно, не очаквахме това." казва д-р Уивър.

Тъй като печенето води до по-големи количества фенилиндани, тъмното печено кафе изглежда е по-предпазващо от леко изпеченото кафе.

"За първи път някой изследва как фенилинданите взаимодействат с протеините, които са отговорни за болестите на Алцхаймер и Паркинсон", казва д-р Манчини. "Следващата стъпка е да проучим доколко са полезни тези съединения и дали те имат способността да влязат в кръвния поток или да преминат кръвно-мозъчната бариера".

Фактът, че това е естествено съединение, а не синтетично, също е голямо предимство, казва д-р Уивър.

"Майката Природа е много по-добър химик, от нас и Майката Природа може да направи тези съединения. Ако имате сложно съединение, по-хубаво е да го отглеждате в реколтата, да събирате реколтата, да го извлечете от нея и тогава да опитате да направите."

Но признава, че са необходими много повече изследвания, преди тези съединения да се превърнат в потенциални терапевтични възможности.

"Това проучване е намира епидемиологичните доказателства и се опитва да ги прецизира и да покаже, че всъщност има компоненти в кафето, които са полезни за предотвратяване на когнитивния упадък. И това е интересно, но да предполагаме, че кафето е лек? Абсолютно не."

Изследването е публикувано във Frontiers in Neuroscience (2018). DOI: 10.3389/fnins.2018.00735

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини